Informatii Albac

Situata in judetul Alba, localitatea Albac, a fost in trecut numita si Raul Mare. In limba maghiara denumirea este Fehérvölgy si este resedinta comunei cu acelasi nume. Are in componenta 16 sate: Albac, Barasti, Budaiesti, Cionesti, Costesti, Dealu Lamasoi, Deve, Dupa Plese, Fata, Plesesti, Potionci, Rogoz, Rosesti, Rusesti, Sohodol, Tamboresti. Localizarea acestuia este pe Valea Ariesului Mare, de-a lungul drumului National 75, la o distanta de 17 km de Campeni.

Din punct de vedere documentar, localitatea a fost atestata prima oara in anul 1773 sub denumirea de Raul Mare. Initial a fost vatra unei comune care cuprindea catune in amonte, avand o intindere destul de mare. Odata cu cresterea populatiei, localitatea se va restrange din punct de vedere teritorial datorita aparitiei de noi comune.

Economia localitatii este bazata in special pe prelucrarea lemnului, in localitate existand si o mica fabrica de butoaie. Populatia se ocupa de cresterea animalelor, iar in satul Barasti exista o cariera din care se exploateaza marmura.