Pestera Ghetarul de la Focul Viu Arieseni

Este situata in Muntii Bihorului, judetul Bihor, in Parcul Natural Apuseni pe Valea Galbena. Aici se afla al treilea bloc de gheata fosila ca marime din Romania, iar razele solare ce intra prin tavanul pesterii creeaza imaginea unui foc magic.

Pentru a ajunge la pestera turisti vin pe drumul Balaleasa-Valea Seaca pana la cantonul silvic din Valea Cetatilor. De aici se merge pe jos un kilometru si jumatate sau pot alege traseul marcat cu punct galben numit si Circuitul Vaii Galbene.

Intrarea in pestera se face pe o scara de lemn care coboara spre Sala Mare unde se afla ghetarul de 25.000 mc, al treilea ca marime din tara noastra dupa cel de la Scarisoara si Bortig. Ghetarul rezista in aceasta incapere deoarece este lipsit de ventilatie iar tavanul deschis si aerul rece favorizeaza conservarea lui. Prin fereastra tavanului au cazut frunze, zapada si busteni care s-au prins de ghetar formand o movila.

Grupurile de stalagmite care sunt pozitionate in dreptul soareleui produc o iluzie al unui foc, fapt ce a dat numele pesterii: Focul Viu. Continuarea pesterii este data de Sala Mica unde si aici isi fac simtita prezenta stalagmitele insa nu sunt luminate natural. Pestera se termina cu o gaura blocata numita si Pestera Eschimosilor.

Pestera poate fi vizitata de turisti doar pana la scara din lemn, pentru ca pestera este amenajata doar partial. Momentul perfect de vizitat pestera este vara la ora 14 cand razele soarelui cad pana in camera ghetarului si capata nuante rosiatice creind iluzia de foc.


Inapoi la obiective si atractii turistice Arieseni.
Adauga obiectiv sau atractie turistica in Arieseni.
Cazare Arieseni - vedeti lista completa cu pensiuni si hoteluri din Arieseni.comments powered by Disqus