Bastionul Fierarilor Brasov

Bastionul Fierarilor din Brasov este situat in coltul de nord al cetatii Brasov. Desi prima atestare documentara este in anul 1529, bastionul exista si in anul 1521. Acesta este construit sub forma pentagonala, si dispune de 3 nivele. Totodata in constructie se intalneau gauri pentru pacura si goluri de tragere in care se puteau amplasa bombarde (tunuri de calibru mic).

Se presupune ca pe locul Bastionului Fierarilor exista un turn ce fusese distrus de inundatia din anul 1526, refacut in anul 1527, data la care sunt mentionate si elemente referitoare la ruinele apartinand  turnurilor fierarilor. Extinderea bastioanelor se va realiza in doua etape in anii 1526 si in 1668. Din documentele prezentate din aceea perioada, mai exact in listele armamentelor din anul 1562 se face trimitere la un turn al fierarilor, situat in cartierul „ Catherina”, intre turnurile franzelarilor si olarilor, turnuri care nu au fost identificate pana azi. Inundatiile din anul 1667, cauzate de niste ploi torentiale au distrus fortificatiile turnului, urmand ca in 1668 Bastionul Fierarilor sa capete forma definitiva. In anul 1689 bastionul a  fost transformat in ruina ca urmarea a marelui incendiu, refacerea acestuia fiind reluata de abia dupa 20 de ani. O buna perioada de timp acesta a fost folosit in activitati non-militare, mai exact, depozit de grane si locuinta. Interiorul bastionului era cu galerii de lemn sprijinite pe console. Mesterul constructor Joseph Jani, a construit o mica poarta care avea stema Brasovului pe fatada, dar care ingreuna foarte mult circulatia, astfel poarta fiind demolata in anul 1874. Incepand cu anul 1709, bastionul a suferit reparatii semnificative, prin adaugarea unor arcade de caramida.

In prezent in cadrul Bastionului Fierarilor functioneaza Arhivele Statului Brasov, aduse in anul 1923 din Casa Sfatului. In cadrul acesteia se pastreaza o serie de documente inestimabile, care infatiseaza evenimente importante din istoria poporului roman. Aici se gaseste totodata si scrisoarea lui Neacsu din Campulung, adresata lui Johannes Benjner, jude al Brasovului in anul 1521,documetn ce reprezinta primul act scris in limba romana.


Inapoi la obiective si atractii turistice Brasov.
Adauga obiectiv sau atractie turistica in Brasov.
Cazare Brasov - vedeti lista completa cu pensiuni si hoteluri din Brasov.comments powered by Disqus