Bastionul Graft Brasov

Construit intre anii 1515 si 1521, Bastionul Graft este unul dintre cele mai frumoase bastioane, datorita amplasarii acestuia, pe mijlocul laturii de nord-vest a cetatii, sprijinit de Dealul  Warthe. Cunoscut si sub numele de Bastionul Poarta, acesta era intretinut si aparat de catre breasla selarilor. Edificiul era punctul de legatura intre Cetatea Brasovului propriu-zisa si Turnul Alb, fiind totodata si un important punct de aparare, pozitionat in mod optim. Secolul al XVI-lea aduce unele modificari Cetatii prin dublarea zidurilor si captarea apelor ce curgeau din Schei intr-un canal, ce trecea pe la baza zidului de aparare nou construit, astfel bastionul era o punte peste canal.

Structura acestuia era asemenea celorlalte bastioane, cu ziduri groase la baza de aproape 4 m, compus din 2 etaje si un pod, avand guri pentru pacura si goluri de tragere, care au rezistat vremii si intemperiilor pana azi. Conexiunea cu Turnul Alb era realizata prin podul care urca pana la intrarea in Turnul Alb.

In urma unor inundatii masive in anul 1809, zidul exterior a fost puternic afectat de torenti, avand in vedere faptul ca toata apa ce curgea prin Schei era captata de canalul Graft, ce trecea pe la baza zidului cetatii, astfel in anul 1822 arhitectii au oferit o noua solutie de consolidare. Acestia au construit 3 arcade de sprijin peste canal. In secolul XX zidul a fost din nou modificat, prin realizarea unei iesiri a cinematografului Corso si constructia unei case de locuit, fapt ce a afectat 2 dintre arcadele de sprijin.

Pe unul din peretii nordici ai Bastionului Graft, era o inscriptie de 8 randuri care nu a mai putut fi restaurata nefiind nici un document sau copie a acesteia, astfel in prezent textul este ilizibil. Intre anii 2004 si 2005 Bastionul Graft a intrat in renovare majora, astfel s-a deschis o sectie a Muzeului Judetean de Istorie Brasov avand ca tema „Mestesugarii din Brasov – aparatorii cetatii”. Aceasta sectie prezinta  fotografii si litografii ale cetatii si fortificatiilor, munitii utilizate, arme, armuri si multe panouri informative cu documente. Odata cu renovarea Bastionului Graft s-a refacut si calea de comunicatie catre Turnul Alb, printr-o serie de scari pe panta dealului Warthe.


Inapoi la obiective si atractii turistice Brasov.
Adauga obiectiv sau atractie turistica in Brasov.
Cazare Brasov - vedeti lista completa cu pensiuni si hoteluri din Brasov.comments powered by Disqus