Biserica Franciscana Brasov

Biserica Franciscana din Brasov, este un monument istoric si de arhitectura din secolul al XV-lea, refacut in secolul al XVIII-lea. Aceasta are hramul Sf. Ioan Botezatorul si face parte din cadrul manastirii franciscane, care a fost ridicata aproximativ in anul 1507, in apropierea portii denumite Bolonnya. Drept urmare a Bataliei de la Feldioara, in anul 1530, calugarii franciscani din manastire au fost alungati, fiind suspectati de inclinari pro-habsburgice. Ulterior, biserica va fi secularizata de orasul Brasov, adoptand reforma luterana.

In aceasta perioada, destinatia bisericii este una controversata, mai exact fiind granar sau biserica evanghelica. Incendiul din anul 1689 a afectat intr-un grad ridicat si acest edificiu. Franciscanii se vor reintoarce in Brasov in anul 1724, iar prin interventia a doi generali imperiali Tiege si Konigsegg, se va dobandi in acelasi an si fost manastire a clariselor, incendiata si aceasta in anul 1689, transformat ulterior in prezenta locatie a manastirii franciscane.

Biserica este construita in stil gotic, de tipul unei sali, alcatuita dintr-o nava inalta dar scurta, avand o forma trapezoidala, latura lunga fiind aliniata la strada. Corul este poligonal, pe ogive avand o bolta. Spre exterior, acesta este sprijinit de 2 perechi de contraforturi treptate. Lespedea comemorativa, avand inscriptionat anul 1724 este amplasata deasupra portalului bisericii. Tavanul este de asemenea sprijinit de bolti in stil baroc. Toto in stil baroc sunt si amvonul si cele 3 altare, realizate in anul 1729. Manastirea are clustrul amplasat spre nord.


Inapoi la obiective si atractii turistice Brasov.
Adauga obiectiv sau atractie turistica in Brasov.
Cazare Brasov - vedeti lista completa cu pensiuni si hoteluri din Brasov.comments powered by Disqus