Biserica Greceasca Brasov

Biserica Greceasca din Brasov este amplasata vizavi de Biserica Neagra. Aparitia acesteia este strans legata de cea a negustorilor greci, destul de prezenti in Transilvania, care transportau tesaturi orientale si mirodenii, negot activ in secolul al XVI-lea, devenind mai activ in secolul XVII-lea. Conducerea austriaca a organizat puternice campanii de „colonizare” la Brasov si la Sibiu, imediat dup anexarea provinciei de catre habsburgi, aducand multi aromani pe langa greci. Acestia au avut parte de protectia lui Constantin Brancoveanu, domn al Tarii Romanesti.

Biserica Greceasca din Brasov a fost construita din banii descendentului lui Constantin Brancoveanu, banul Grigore, pentru negustorii greci, chiar peste drum de Biserica Neagra, atunci apartinand luteranilor. Constructia Bisericii Grecesti, a fost autorizata de insusi imparatul austriac Iosif al II-lea. Edificarea bisericii s-a realizat intre anii 1787 si 1789.  Nu dupa mult timp, biblioteca „celui mai invatat boier al Tarii Romanesti” a fost mutata intr-o cladire alaturata bisericii grecesti, numita ca si Arhiva a Companiei.

Interiorul Bisericii Grecesti este la fel de exotica ca si cultura greceasca, existand inca cateva icoane tipice grecesti, fatada fiind impodobita cu arabescuri si blazoane pline de fantezie. In curte se regasesc si mormintele mitropolitilor Nectarie si Dionisie, chiar daca sunt aproape sterse de vreme, mitropoliti care au murit in pribegie la Brasov, imediat dupa anul 1821. Totodata intre biserica propriu-zisa si zidul medieval ce o inconjoara, se gaseste si un cimitir, care demonstreaza ca identitatea greaca inca mai exista, indiferent de cat de mica este comunitatea acesteia.


Inapoi la obiective si atractii turistice Brasov.
Adauga obiectiv sau atractie turistica in Brasov.
Cazare Brasov - vedeti lista completa cu pensiuni si hoteluri din Brasov.comments powered by Disqus