Biserica Sfantu Nicolae Brasov

Cea mai masiva si impunatoare cladire din Scheii Brasovului este Biserica „Sfantul Nicolae”. Atestata documentar ca biserica din anul 1292, edificiul domina datorita dimensiunilor sale. In forma din prezent, biserica a fost ridicata in anul 1495 cu sprijinul domnitorului Tarii Romanesti, Neagoe Basarab si cu munca localnicilor.

Scheii Brasovului, localitate asezata oarecum in jurul bisericii, se pare ca ar fi fost un important si puternic centru ortodox, fapt dovedit si de cererea Papei Bonifaciu al IX-lea din bula trimisa in anul 1399 prin care solicita convertirea „schismaticilor” din Corona.

Langa biserica, a fost construita una dintre primele scoli romanesti ce a reprezentat ulterior un semnificativ centru cultural si spiritual pentru romanii din intreaga Tara a Barsei, si nu numai. Influenta scolii de aici s-a accentuat odata cu venirea diaconului Coresi care a initiat tiparirea primelor carti bisericesti in limba romana. Avand o astfel de importanta la acea vreme, multi oameni cu statut important au acordat Biserici din Scheii Brasovului donatii si bani, inclusiv imparateasa Rusiei, Elisabeta trimitand bisericii „Sfantul Nicolae” obiecte sfinte preotesti, obiecte de cult din metal pretios si chiar bani.

Stilul arhitectural al bisericii initiale era cel gotic, ca odata cu timpul si cu restaurarile si renovarile pe care le-a suferit sa fie transformata biserica in stil baroc. Adaugarea unui pridvor si a unor paraclise a fost realizata in secolul al XVII-lea, iar voievozii tarilor romanesti daruind bisericii „Sfantul Nicolae” din Schei insemnate colectii de icoane si picturi vechi.

In perioada interbelica biserica a fost renovata pastrand fresce ale marelui pictor Misi Popp, iar cimitirul bisericii fiind loc de veci pentru insemnate personalitati romanesti din istorie cum ar fi: dr. Ioan Mesota, dr. Aurel Popovici, preotul Vasile Saftu, Nicolae Titulescu si multi alti.


Inapoi la obiective si atractii turistice Brasov.
Adauga obiectiv sau atractie turistica in Brasov.
Cazare Brasov - vedeti lista completa cu pensiuni si hoteluri din Brasov.comments powered by Disqus