Casa Muresenilor Brasov

Muzeul infiintat in anul 1968 este urmarea unei donatii facute de catre familia Muresanu, oferind astfel statului roman, un adevarat testament cultural. Donatia consta intr-o cladire in Brasov – spatiu necesar organizarii unui muzeu, mobilier, sculpturi, picturi si o arhiva ce insuma peste 25.000 de acte si documente apartinatoare familiei dar in special Gazetei Transilvaniei. Intregul muzeu este dedicat mai multor membrii ai familiei Muresan, familie ce a avut o bogata activitate culturala si politica in aceea vreme. Aceasta arhiva este printre cele mai bogate si valoroase arhive de familie din Romania.

Familia Muresanu a condus mai bine de o jumatate de secol „Gazeta Transilvaniei”, astfel acestia avand o bogata corespondenta politica, intre publicatie si fruntasi ai politicii vremii din Transilvania dar si din alte provincii romanesti. Elementele care dau plus valoare intregii arhive sunt manuscrise detinute de acestia cat scrisori ale corespondentilor ziarelor conduse de acestia. Printre acestea se numara si documente legate de istoria Imnului National „Desteapta-te romane”, creatia lui Andrei Muresanu. Nu mai putin important este si Iacob Muresanu, redactor si proprietar al ziarului „Gazeta Transilvaniei” din anul 1850 pana in anul 1877.

Muzeul ce poarta numele „Casa Muresenilor” are ca proiecte de viitor deschiderea unui complex de case memoriale dedicate mai multor personalitati brasovene si nu numai. In anul 2006, in cadrul Muzeului „Casa Muresenilor” s-a deschis Casa „Stefan Baciu”.


Inapoi la obiective si atractii turistice Brasov.
Adauga obiectiv sau atractie turistica in Brasov.
Cazare Brasov - vedeti lista completa cu pensiuni si hoteluri din Brasov.comments powered by Disqus