Sarbatoarea Junilor Brasov

In fiecare an, in prima duminica dupa Sfintele Sarbatori de Paste, in Duminica Tomii, Brasovul gazduieste sarbatoarea Junilor. Acest eveniment este unul unic in Romania si in Europa, fiind un ceremonial in care traditia se impleteste cu mitologia pre-crestina.

Sarbatoarea propriu-zisa este un ansamblu de obiceiuri si traditii legate de mitul mortii si al renasterii rituale a timpului. In prezent junii sunt formati din 7 cete de calareti,  reprezentand anumite parti ale unei societati. Misiunea lor principala este de promovare si pastrare a traditiilor din Brasuvechi (Vechiul Brasov) si Scheii Brasovului.

Duminica dimineata, junii calareti, coboara in cetate dar nu inainte de a trece pe la vataf si la armasi (mic si mare), ca apoi sa se indrepte spre Piata Prundului (azi Piata Unirii), pentru a inconjura statuia eroului necunoscut, si pentru ca preotii sa le sfinteasca steagurile. Imediat dupa slujba, incepe traditionala incolonare, aceasta facandu-se dupa o ordine anume: ultimii sunt Albiorii si Rosiorii, in fata lor sunt Brasovechenii, Dorobantii, in fata acestora Curcanii, Junii Batrani iar primii sunt Junii Tineri.

Fanfara este cea care deschide coloana. Grupurile de calareti au fiecare in fruntea ei un vataf, care este urmat de stegar. Stegarul este incadrat de doi armasi, armasul mic si armasul mare, care poarta unul o banderola albastra si unul galbena in piept, pe cand vataful poarta o banderola rosie. Astfel formeaza tricolorul. Primul popas dupa Piata Prundului este Troita capitanului Ilie Birt, unde se canta „Hristos a Inviat”. Traseul este continuat pe strada Muresenilor, bulevardul Eroilor, ocolesc pe strada Nicolae Balcescu, trec pe la poarta Schei, o iau in sus pe strada Capitan Ilie Birt, apoi spre „Capul Satului” pana la Pietrele lui Solomon. Dupa ce parasesc Pietrele lui Solomon, reiau traseul urcarii, iar odata ajunsi la Poarta Schei nu se mai opresc la aceasta, ci intra in Cetate, ocolind Casa Sfatului indreptandu-se spre cimitirul din Groavei, Sf. Paraschiva, la mormantul marelui poet Andrei Muresianu. Osemintele acestuia sunt aduse aici de pe Tocile in anul 1925. In fata mormantului poetului se canta „Hristos a Inviat” si o parte din „Desteapta-te romane”.

Junii calareti sunt intampinati pe tot parcursul calatoriei de locuitorii Brasovului si de turisti cu  urale si aplauze, carora junii le raspund „La Pietre” insemnand invitatia de a-i insoti la petrecerea din natura.


Inapoi la obiective si atractii turistice Brasov.
Adauga obiectiv sau atractie turistica in Brasov.
Cazare Brasov - vedeti lista completa cu pensiuni si hoteluri din Brasov.comments powered by Disqus