Castelul Cantacuzino Busteni

Cartierul Zamora al orasului Busteni gazduieste una dintre cladirile cu semnificatie istorica din Romania si anume Castelul Cantacuzino. El este situat pe strada Zamora si a apartinut familiei Cantacuzino pana in anul 1984 cand a devenit o locatie unde isi desfasura activitatea un sanatoriu care apartinea Ministerului de Interne. Schimbarea a avut loc datorita nationalizarii din respectiva perioada iar, in zilele noastre, turistii vor gasi aici un muzeu care ascunde o parte din mostenirea familiei Cantacuzino. Castelul a fost deseori comparat cu Castelul Peles din Sinaia, fiind denumit in numeroase randuri „celalalt castel de pe valea Prahovei”.  Acesta a fost construit pe o suprafata de 1000 de hectare, la dorinta printului Gheorghe Grigore Cantacuzino in anul 1911. Printul ocupa functia de ministru al Romaniei si detinea o avere impresionanta. Aceasta personalitate, care era denumita si „Nababul”, a murit in anul 1913, moment in care ambele castele de pe Valea Prahovei au fost transformate in sanatorii.

Castelul Cantacuzino din Busteni detine 4 corpuri, iar pavilionul central se intinde pe o suprafata de 1200 metri patrati. Aici se regaseste o colectie de blazoane ale familiilor care erau inrudite cu familia Cantacuzino, dar si o sumedenie de portrete ale familiei.

Dupa retrocedare s-a incercat pictarea peretilor pentru a-i aduce la forma initiala. In patrimoniul familiei nu au ramas foarte multe obiecte, dat fiind faptul ca locatia reprezenta un punct de interes pentru hoti. Interiorul castelului este cu adevarat fastuos, iar vitraliile, consolele, balustradele si feroneria sunt elemente importante care impresioneaza adeptii stilului minimalist de astazi.


Inapoi la obiective si atractii turistice Busteni.
Adauga obiectiv sau atractie turistica in Busteni.
Cazare Busteni - vedeti lista completa cu pensiuni si hoteluri din Busteni.comments powered by Disqus