Despre Vaideeni

Vaideeni este o localitate in judetul Valcea, resedinta a comunei cu acelasi nume. Are in administrare si satele Cerna, Cornet, Izvorul Rece si Marita.Satul Vaideeni este situat in bazinul raului Luncavat, un afluent al Oltului. Se afla la o altitudine medie de 570 m. Prima atestare documentara a localitatii dateaza din anul 1504, intr-un hrisov al lui Radu cel Mare. Accesul in localitate se face pe drumul judetean DJ 655, si se afla la o distanta de 50 km de Ramnicu Valcea si 5 km de Horezu.


Obiective turistice:


-Biserica de lemn cu hramul "Cuvioasa Paraschiva": construita intre anii 1556-1557. Este declarata monument de arhitectura si se gaseste in satul Marita.


-Biserica de lemn cu hramul "Cuvioasa Paraschiva": ctitorita de haiducul Coman, a fost construita in anul 1893 si renovata in anul 1932. Se afla in satul Cornet.


-Biserica de zid cu hramul "Sfanta Maria" din satul Izvorul  Rece.


-Arhitectura traditional: case vechi cu pridvor specifice zonei etnografice "Oltenia de sub munte" si case cu ocol specifice Marginimii Sibiului.


-Ansamblul de izolatii tehnice din satul Vaideeni si care dateaza din secolul al XIX-lea, Joagar Hidraulic din secolul al XIX-lea, Moara de apa din secolul al XIX-lea, Darac din secolul al XIX-lea.


-Un rol foarte important il are asezarea geografica a satului care ofera acces la obiectivele importante din zona: manastiri (Hurez, Bistrita si Polovragi), pesteri (Liliecilor, Polovragi si Muierilor), Piramidele de siroaie de la Slatioara, Ceramica de la Horezu, Baile Govora, Baile Olanesti, Baile Calimanesti si Ocnele Mari.

Cazare Vaideeni - vedeti lista completa cu pensiuni si hoteluri din Vaideeni