Adjud (in trecut se numea Adjudu Nou), este un municipiu in judetul Vrancea, regiunea istorica Moldova. Este situat in partea de nord a judetului in punctul unde se intalnesc raurile Siret si Trotus. Orasul mai are in administratie si localitatile Burcioaia, Adjudu Vechi si Siscani. Adjudul a fost cunoscut ca un oras foarte important care facea legatura intre Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania. Accesul se face pe drumul european E 85 si se afla la o distanta de 58 km de Barlad si 60 km de Bacau.
Obiective turistice:
-Asezarea de la "Movilita" din Epoca Bronzului, cultura Monteoru faza a III-a.
-Asezarea de la "Lutarie" din Epoca Bronzului, cultura Monteoru faza a III-a.
-Asezarea Medievala de la "Lutarie" care dateaza din secolul al XVII-lea.
-Situl de la "Islaz", asezare din Epoca Bronzului, cultura Monteoru.
-Situl din strada Alexandru Ioan Cuza cu vestigii din epoca bronzului fazele II a si II b si din epoca Medievala.
-Placa comemorativa: dateaza din anii 1916-1918, considerate monument de for public.
-Monumentul eroilor romani si rusi din cimitirul orasului: considerat monument memorial sau funerar.
Municipiul Adjud este situat in judetul Vrancea, la confluenta raului Trotus cu raul Siret. Municipiul Adjud are in administratie si localitatile Burcioaia (5 km sud), Adjudu-Vechi, Siscani 5, 7 km nord). Se invecineaza la nord cu comuna Sascut judetul Bacau, la est cu comuna Homocea judetul Vrancea, la sud cu comuna Pufesti judetul Vrancea si la vest cu comuna Ruginesti judetul Vrancea si comuna Urechesti judetul Bacau. Municipiul Adjud este strabatut de drumul national E 85 care face legatura cu Bacau (58 km), Focsani (46 km) si Onesti (40 km).
In municipiul Adjud se intersecteaza cai feroviare care fac legatura dintre parte de sud si partea Moldovei de nord.
Locuitorii sunt majoritari romani, principala minoritate este cea a romilor. Activitatile economice sunt comertul, viticultura, cresterea animalelor, transport, constructii drumuri si poduri, comert cereale si seminte, olarit si panificatie.