Catedrala Ortodoxa a Reintregirii

Alba Iulia

Prezentare

Una din cele mai faimoase edificii de cult din Romania este Catedrala Ortodoxa a reintregirii Alba-Iulia. Aceasta a fost construita cu sprijinul Casei Regale a Romaniei, lucrarile incepand in anul 1921 pentru a fii finalizate in toamna anului 1922. In prezent lacasul de cult are hramul Sfanta Treime.

Stilul arhitectural in care a fost construita biserica este stilul bizantin, inspiratia arhitectului fiind Biserica Domneasca din Targoviste. Forma edificiului este a unei cruci grecesti inscrise. Arcadele mari din pridvor decoreaza maiestuos intrarea, iar in lateral se pot identifica placi comemorative reprezentand cele mai importante evenimente ce au avut loc aici: Refacerea unitatii spirituale a romanilor; Martiriul lui Horea, Closca si Crisan; Unirea de la 1600, realizata de Mihai Viteazul; Tiparirea Noului Testament de Mitropolitul Simion Stefan la 1648. Pronaosul este sub forma unui dreptunghi, avand trei bolte, un naos ingust si un altar.

Avand motive decorative de inspiratie brancoveneasca, stranele, iconostasul si mobilierul a fost realizat din lemn de stejar. Pictura de pe pereti este realizata de artistul Petrescu Costin prin tehnica frescei, inscriindu-se in spiritul iconografiei traditionale. Turnul-clopotnita are o inaltime de 58 de m, avand forma de cupola ce se sprijina pe colane masive. In prezent Catedrala Reintregirii gazduieste Arhiepiscopia Ortodoxa din Alba Iulia.

Localizare pe harta

Spune-ti opinia!

Campurile semnalate cu * sunt obligatorii.