Catedrala romano-catolica Sfantul Mihail
Alba Iulia
Situata in incinta cetatii Alba-Iulia, Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail este unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura in stil romanic din Romania.
Data certa la care a inceput constructia edificiului nu este sigura, estimandu-se doar anul, mai exact 1009. Langa catedrala, perpendicular portalului din vest, a fost identificata ruina unei biserici din secolul al X-lea. Navele transversale ale catedralei au fost ridicate la jumatatea secolul al XII-lea, dar in anul 1242,marea invazie tatara a reusit sa distruga partial constructia. In forma ei actuala catedrala a fost realizata in anul 1242 – 1291. O buna perioada de timp, in cadrul Catedralei Romano-Catolice si-a avut sediul Episcopia Transilvaniei, iar odata cu concordatul dintre Sfantul Scaun si Romania, din perioada interbelica, catedrala este folosita ca si Catedrala a Episcopiei Romano-Catolice de Alba-Iulia.
Catedrala protejeaza in nava laterala sudica sarcofagul lui Ioan de Hunedoara, fost guvernator al Ungariei dar si pe cel al fiului sau, Ladislau. In nava din partea de nord sicriele reginei Izabella si a primului Principe al Transilvaniei Ioan Sigismund – rege al Ungariei sunt asezate la loc de cinste. Tot in aceasta nava se pot vedea cateva picturi de tip fresca din perioada Renascentista.
Edificiul este unul deosebit avand in vedere faptul ca detine 2 recorduri intre catedralele din Romania: cea mai lunga catedrala si totodata cea mai veche fiind de aceeasi varsta cu celebra Catedrala Notre-Dame din Paris. Catedrala detine si o impozanta orga cu 2209 tuburi, ce dateaza din 1877.
Exteriorul este de asemenea impresionant, datorita contraforturilor masive ale corului realizat in stil gotic.
Principala fatada este orientata spre nord, avand la colturi stalpi de sustinere, iar centrul este definit de un portal deasupra caruia a fost inserata insemnele episcopului Ladislau Gereb. Turnul din partea sudica a fost construit treptat de-a lungul a 4 secole. In cadrul partii laterale stangi se afla o sculptura magnifica cu 3 capete de cal cu trei urechi. Episcopul Áron Márton este inmormantat in cripta catedralei.