Muzeul National al Unirii
Alba Iulia
Muzeul National al Unirii din Alba Iulia este unul dintre cele mai importante institutii muzeale din Romania, din punctul de vedere al patrimoniului sau, cat si al prestigiului stiintific. Muzeul este localizat in Cladirea Babilon incepand cu anul 1968, care prin plasticitatea frumoasa a fatadelor infatiseaza cel mai important monument de arhitectura romantica din localitate. Originea cadirii era una militara, cladirea denumita Babilon fiind construita intre 1851 - 1853. Constructia are 2 etaje si mai mult de 100 de incaperi unde se principalele exponate, biblioteca, laboratoarele de restaurare si depozitele.
Primele activitati ale institutiei sunt in legatura cu " Societatea de istorie, arheologie si stiinte naturale din judetul Alba ", ce a fot infiintata in 1887, iar primul sediu al muzeului era in actuala cladire a Scolii generale nr. 3. In sediul din aceea perioada au fost adapostite peste 1000 de piese arheologice si numismatice. Primului director, Adalbert Cserni, prin activitatea sa ampla de arheolog, a sporit colectia.
Imediat ce a avut loc Unirea Transilvaniei cu Romania din 1918, muzeul s-a bucurat de sprijinul societatii " Astra " fiindu-I schimbat sediul, in aripa de nord-est a complexului Catedralei Ortodoxe. Astfel a fost reinaugurat la data de 20 mai 1929 sub denumirea Muzeul Unirii. Odata cu deschiderea noului sediu, colectia se va spori cu numeroase piese legate de revolutia din 1848 dar un element special va consta in actul Marii Uniri.
Incepand cu anul 1958 fosta Casa a Armatei, care includea si istorica Sala a Unirii, va trece in administrarea muzeului. Aniversarea semicentenarului din anul 1968 ce reprezenta unirea Transilvaniei cu Romania a produs si restaurarea cladirii " Babilon ", care va detine noi sectii expozitionale, totodata institutia primind numele de Muzeul de Istorie Alba Iulia.
Odata cu celebrarea a 375 de ani de la unirea infaptuita de Mihai Viteazu si a 2000 de ani de existenta a urbei, s-a realizat si reorganizarea totala a expozitiei principale printr-un circuit ce cuprinde primele doua etaje ale cladirii cat si parterul. Totodata in aceasta perioada institutia revine la denumirea de Muzeul Unirii.
Incepand cu anii198, odata cu accentuarea cultului personalitatii lui Ceausescu, muzeul sufera modificari importante.
In prezent muzeul este intr-un proces de restructurare si reorganizare, iar principalele sectii de expozitii ce pot fi vazute sunt: arheologie, etnografie si istorie cu sub-expozitiile acesteia in functie de perioadele istorice ( lapidaru, modern, medieval, romana, dacica, preistorica).
Program: 9:00 - 17:30 (iarna),
10:00 – 18:30 (vara); luni: închis