Cetatile Ponorului

Arieseni

Prezentare

Este o adevarata cetate naturala modelata de ape, aflata in Muntii Apuseni, zona Padis. Cuprinde cel mai inalt portal de pestera din Romania.  Este unul dintre cele mai mari complexe carstice din Romania. Cetatile Ponorului sunt situate in zona Padis, in Muntii Bihorului la capatul aval al Vaii Cetatilor, la 950 m altitudine. Deoarece se afla la aceasta altitudine a fost denumit si Everestul speologiei romane.

Complexul carstic din Cetatile Ponorului a fost mentionat prima oara de Nagy Sandor in 1886. Interesati de conservarea si studierea lui alte nume sonore ale Romaniei, dar nu numai, au trecut pragul pesterii. Printre ei se afla si parintele biospeologiei Emil Racovita, echipa Institului din Cluj, Echipa de alpinisti al AS Armata Brasov si nu in ultimul rand, speologi din Franta.

Vizitarea ei se poate face de la drumul satesc ce pleaca din centrul comunei pana in satul Cobles, apoi urmati triunghiul rosu si banda rosie.

Pestera are 3 intrari gigantice (Dolina1, Dolina 2, Dolina 3) insa intrarea turistilor se face prin Dolina 1 care este cel mai inalt portal de pestera din Romania.

Complexul carstic este unul lipsit de apa la suprafata, aproape in totalitate, apa fiind drenata in intregime sub pamant in Valea Galbenei si in Valea Boghi.

Pestera este formata din sali: Sala Principala, Sala Taberei, Sala Florilor de Piatra, Galeria Venetiana. Tot aici in pestera se gasesc 14 lacuri si nenumarate formatiuni calcaroase numite si stalagmite arenacee.

Fauna, relativ bogata, nu este lipsita din acest complex carstic desi nu este studiata complet cuprinde: coleopterul Pholeuon, knirschi cetatensis, crustaceul Bathynella, lilieci si Plecotus Austeriacus.

Pestera poate fi vizitata si la suprafata, dar si subteran pana la Sala Taberei, cu lantern si cizme de cauciuc. In continuare, pestera poate fi studiata de speologi cu echipament adecvat, costume impermeabile, barci de cauciuc, corzi, blocatoare si coboratoare.

Localizare pe harta

Spune-ti opinia!

Campurile semnalate cu * sunt obligatorii.