Culmea Carligate

Arieseni

Prezentare

Este situata in parte de nord-vest a Padisului in judetul Bihor oferind o priveliste incantatoare pentru turistii veniti aici. Culmea reprezinta un platou abrupt in parte Padisului si cu o panta domoala in parte Vaii Draganului. In componenta sa are Varful Carligatele (1,694) si Varful Cornu Muntilor (1,652), Coasta Braiesei si Saua Cumpanatelul.

Orizontul oferit de Culmea Carligatele se deschide peste atat asupra Padisului, cat si a unei mari parti a Muntilor Apuseni.

In partea abrupta a platoului se gaseste Valea Rea Care coboara spre Valea Boga cu care se incruciseaza in apropierea staului de vacanta Boga.

Accesul pe culme se face din directia Padis, urmand poteca spre Stana de Vale. Poteca traverseaza Poiana Cuciulata si se unduieste printre bolovani si jnepenisuri pana la platou. Pe versanti abrupti se mai gasesc capre negre, insa pasunatul excesiv a dus la degradarea vegetatiei, fiind supuse unui proces de eroziune.

Privelistile oferite de Culmea Carligatele sunt: Valea Draganului aparat de Masivul Vladeasa, Valea Aleului si cele doua Maguri ce o separa de Depresiunea Beius, Masivul Codru Moma, Valea Somesului si afluenti sai, Depresiunea Padisului.

Localizare pe harta

Spune-ti opinia!

Campurile semnalate cu * sunt obligatorii.