Groapa Ruginoasa

Arieseni

Prezentare

Se afla in judetul Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa in Muntii Apuseni mai exact in Muntii Batrana. La groapa se ajunge din localitatea  Arieseni pe drumul principal spre Vartop, dupa ce iese din Vartop urmeaza o curba la stanga si un panou pe care este reprezentat traseul spre groapa. Poteca spre groapa este marcata cu o banda rosie si conduce turisti spre ravena uriasa de 600m in diametru si 100 m adancime.

Aceasta ravena este formata datorita eroziunii torentiale extreme de active. Este numita si Rana pamantului deoarece are niste rupturi ruginii. La precipitatii, apa se scurge la fund contribuind la dezvoltarea gropii. Suprafata pe care o ocupa este de 20 ha.

Groapa Ruginoasa este o arie protejata, rezervatie natural de tip geologic aflata la o altitudine de 1400m in Muntii Padis-Scarisoara.

Ravena de 100m adancime confer un aspect de canion datorita vailor foarte stramte ce s-au format intre versantii gropii. Interiorul ei este separata de patru portiuni mari cu versanti ingusti si ascutiti ca lama.

Groapa Ruginoasa ofera turistilor privelisti uimitoare,iar pentru alpinistii profesionisti, posibilitatea de a escalada peretii abrupti ai ravenei.

Localizare pe harta

Spune-ti opinia!

Campurile semnalate cu * sunt obligatorii.