Pestera Ghetarul de la Focul Viu

Arieseni

Prezentare

Este situata in Muntii Bihorului, judetul Bihor, in Parcul Natural Apuseni pe Valea Galbena. Aici se afla al treilea bloc de gheata fosila ca marime din Romania, iar razele solare ce intra prin tavanul pesterii creeaza imaginea unui foc magic. Pentru a ajunge la pestera turisti vin pe drumul Balaleasa-Valea Seaca pana la cantonul silvic din Valea Cetatilor. De aici se merge pe jos un kilometru si jumatate sau pot alege traseul marcat cu punct galben numit si Circuitul Vaii Galbene. Intrarea in pestera se face pe o scara de lemn care coboara spre Sala Mare unde se afla ghetarul de 25.000 mc, al treilea ca marime din tara noastra dupa cel de la Scarisoara si Bortig. Ghetarul rezista in aceasta incapere deoarece este lipsit de ventilatie iar tavanul deschis si aerul rece favorizeaza conservarea lui. Prin fereastra tavanului au cazut frunze, zapada si busteni care s-au prins de ghetar formand o movila. Grupurile de stalagmite care sunt pozitionate in dreptul soareleui produc o iluzie al unui foc, fapt ce a dat numele pesterii: Focul Viu. Continuarea pesterii este data de Sala Mica unde si aici isi fac simtita prezenta stalagmitele insa nu sunt luminate natural. Pestera se termina cu o gaura blocata numita si Pestera Eschimosilor.

Pestera poate fi vizitata de turisti doar pana la scara din lemn, pentru ca pestera este amenajata doar partial. Momentul perfect de vizitat pestera este vara la ora 14 cand razele soarelui cad pana in camera ghetarului si capata nuante rosiatice creind iluzia de foc.

Adresa

Accesul la peșteră este posibil cu autoturismul, pe drumul forestier Bălăleasa-Valea Seacă, până la cantonul silvic din Valea Cetăților, de unde deplasarea se face pe jos (încă aproximativ 1,5 km).

Preturi

Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.

Orar

Cel mai bine este să vizitezi peştera vara, în jurul orei 14, când razele soarelui pică perfect perpendicular până în camera gheţarului şi capătă nuanţe roşiatice, creând iluzia de foc, un decor unic şi magic. Peştera este parţial amenajată şi se poate vizita uşor, iar accesul este permis până la balustrada din lemn amenajată la intrare, de unde se poate observa gheţarul.

Localizare pe harta

Spune-ti opinia!

Campurile semnalate cu * sunt obligatorii.