Baile Herculane este un oras in judetul Caras-Severin, situat in sud-vestul Romaniei, pe Valea Cernei. Orasul se afla la 5 km de drumul national DN 6 (E 70) care leaga vestul tarii de Bucuresti si este doar la 25 km de granita cu Serbia. In jurul statiunii sunt cunoscute 16 izvoare cu apa termominerala, slab radioactive cu diferite compozitii chimice (sulfuroase, clorurate, sodice, calcice, oligominerale). Baza de tratament dispune de bai si vane termale descoperite sau bazine acoperite in care se pot face diferite tratamente: electroterapie, chinetoterapie, hidrochinetoterapie, inhaloterapie, buvete pentru cura interna cu ape minerale, cura de teren.
Obiective turistice:
-Ruinele bailor romane
-Pestera Hotilor, cunoscuta si sub denumirea Grota Haiducilor.
-Grota cu aburi, Crucea Alba, Pestera Banitei, Poiana cu peri.
-Trasee montane in Parcul National Domogled-Valea Cernei, al doilea ca marime din Romania. Parcul include arii protejate: Platoul Coronini-Bedina, -Geanturile Cernei, Ciucevele Cernei, Piatra Closanilor, Iauna-Craiova.
-Centrul Imperial Istoric al statiunii (alcatuit din cladiri, monumente istorice de arhitectura balneara).
-Muzeul de istorie “Gen. Nicolae Cena” (unde se gaseste o piatra de altar din anul 153 e.n.).
-Baile Imperiale Austriece.
-Arborele mamut Wellingtonia Gigantea din Parcul Central, original din California.
-Traseul “Defileul Dunarii” (pe apa, croaziera, pe sosea, mijloace auto) si traseul “Pe urmele lui Hercules” (urmeaza traseul legendei lui Hercules).
Statiune balneoclimaterica permanenta, situata pe Valea Cernei. Altitudine 160 m. Climat de tranzitie de la cel continental la cel mediteranean, influentat de curentii de aer care vin dinspre Marea Adriatica. Temperatura medie anuala 14°C. Vanturi slabe, nebulozitate redusa. Factori naturali de cura: ape minerale termale usor radioactive.
Cu mineralizare si compozitie chimica diferita :
-Sulfuroase, clorurosodice, calcice ;
-bicarbonatate, clorurosulfaiate, calcice, sodice, magneziene ;
-clorurosodice, calcice.
lndicatii terapeutice: afectiuni ale aparatului locomotor (reumatismale degenerative, abarticulare, infiamatorii, posttraumatice, neurologice periferice).
lnstalatii si proceduri de tratament; bai cu ape minerale termale la cada, in bazine si in piscine in aer liber (in sezonul cald); buvete. Cu apa minerala pentru cura interna; instalatii pentru electro hidroterapie; instalatii pentru kinetoterapie, sauna.
Sursa: Statiuni de odihna si cura balneara, Editura Publiturism 1976