Manastirea

Barsana

Prezentare

Barsana a fost odata locul unei importante manastiri ortodoxe, inchisa in anul 1791 de austriecii care incurajau expansiunea Bisericii Uniate. Acestei manastiri ii apartinea biserica Sfantul Nicolae, de lemn, construita in 1720 si mutata in 1806 pe partea stanga a drumului la intrarea in sat, declarata obiectiv UNESCO.

Frumoasa biserica in stil maramuresean din incinta manastirii avea pana nu demult renumele de a fi cea mai inalta biserica de lemn din lume (57 m). Manastirea Barsana reprezinta o veche vatra monahala, fiind resedinta ultimului episcop maramuresean Gavriil de Barsana (1735 - 1740). Localitatea Barsana este atestata documentar din anul 1326. In apropierea localitatii au existat doua manastiri, cea de pe dealulul Humana fiind atestata din anul 1390. In anul 1791 statul austriac confisca averea manastirii Barsana si o subordoneaza Manastirii Cernok din Ucraina. Pentru a fi protejata, biserica manastirii parasite a fost mutata in anul 1806 de locuitorii din Barsana in vatra satului unde se afla si in prezent.

In 1993, Episcopia Maramuresului a sfintit un teren in susul satului, la iesire, pe stanga, pe o rampa abrupta care duce la o parcare. De atunci sub conducerea arhitectului Dorel Cordos, tamplarii si dulgherii locali au ridicat noua manastire cu clopotnita inalta si ascutita, cateva pavilioane si locuintele celor 15 maicute care alcatuiesc comunitatea lacasului. Manstirea actuala, de o frumusete aparte, reinfiintata, cuprinde biserica in stil maramuresaean, altarul de vara, aghasmatarul, casa maicilor, casa artistului, casa duhovnicului, casa mesterilor, trapeza, muzeul, turnul - clopotnita, poarta maramureseana si monumentul funerar. Deasemeni la Barsana functioneaza doua ateliere de pictura si tesatorie. Puteti vizita si atelierul sculptorului in lemn, Teodor Barsan.

Manastirea Barsana poarta hramul Soborul celor 12 Apostoli. Este situata in judetul Maramures, in comuna Barsana, nr. 6.
Telefon 0262331101 sau 0745595708.

Surse: Ghidul Manastirilor din Romania, Ghidul Verde, Panoramio

Nu am gasit unitati de cazare in apropiere.

Atractii populare in Barsana

Spune-ti opinia!

Campurile semnalate cu * sunt obligatorii.