Belis,o comuna tipica de munte, apartinand judetului Cluj, are in componenta sase sate. Balcesti, Belis, Dealu Botii, Giurcuta de Sus, Poiana Horea si Smida. Din punct de vedere etimologic, se pare ca denumirea ar fi de origine slava.
Localitatea Belis este situata in partea de sud-vest a judetului Cluj, la intalnirea a doua unitati montane din cadrul Muntilor Apuseni, respectiv Muntii Gilaului, Muntele Mare si Muntii Bihorului Vladeasa, pe cursul superior al Somesului Cald. Altitudinea maxima este de 1050 de metri deasupra nivelului marii.
Formarea localitatii in acesta zona nu este clar evidentiata in istorie, presupunandu-se ca aceasta a fost formata de ciobanii care soseau cu turmele de oi la pasunat, unde initial si-au ridicat colibe, apoi stabilindu-se definitiv in zona. Prima mentiune a localitatii este in anul 1737 in documentele vremii.
Localitatea are un trecut mai aparte fata de alte localitati, pozitia initiala nefiind aceeasi cu cea din prezent. Odata cu constructia barajului Belis-Fantanele, in anul 1970 locuintele au fost mutate pe deal, pozitia initiala fiind inundata de apele lacului Fantanele. In verile secetoase, odata cu scaderea nevelului apei, se pot observa ruinele satului, a bisericii si a mormintelor stramosilor locuitorilor din Belis.
In localitatea Belis se poate ajunge in zona pe calea ferata pana la gara din Huedin, de acolo transportul fiind posibil doar rutier. Totodata, mai facil este accesul pe drumul european E 60 Oradea-Cluj-Brasov, din Huedin deviindu-se pe drumul judetean DJ 101 catre Belis.