Castelul Bran

Bran

Prezentare

Infatisarea medievala a castelului Bran a inflacarat nu demult imaginatia responsabililor turistici locali care, fara sa-l considere deloc un lacas romantic, au vrut sa-l transforme in Castelul lui Dracula. S-a dorit chiar infiintarea in aceasta zona a unui fel de Draculaland. Insa chiar daca proiectul astazi este abandonat comertul local exploateaza din plin acest filon, ceea ce are macar meritul de a asigura prosperitatea unei localitati in care prolifereaza pensiunile, casele de oaspeti si magazinele cu suvenire. Situat in centrul istoric al Branului reprezinta punctul de atractie cel mai important din Bran.

Postat ca o santinela pe o creasta stancoasa, aflat deasupra defileului Bran, castelul a fost ridicat in 1912 de  catre Dietrich, cavaler al Ordinului Teuton. Castelul era construit in intregime din lemn. In timpul unui atac al turcilor mongoli a fost distrus in anul 1377 apoi a fost reconstruit din piatra de catre Sigismund al Ungariei. Astfel se dezvolta si comunitatea din apropiere. La inceputul anilor 1400 a trecut in mainile domnitorului Tarii Romanesti, Mircea cel Batran.

Aflat pe o stanca, castelul proteja strategic comunitatea si imprejurimile intre Transilvania si Moldova. Intre timp cetatea a suferit modificari cum ar fi adaugarea turnului din sud, turnului de la est iar in 1883 si acoperisul a fost imbract cu tigla. Devenit proprietate a comunei Brasov, apoi sediul al unei garnizoane austriece, a fost demilitarizat si oferit de oras la data de 1 decembrie 1920, reginei Maria a Romaniei. Aceasta a insarcinat arhitectul Karel Liman sa faca din el resedinta de vara pe care o vedem si astazi. Lasat mostenire de regina uneia dintre fiicele sale, incantatoarea printesa Ileana, castelul a foast natioanalizat dupa razboi apoi transformat in muzeu de istorie in anul 1956. Castelul a fost retrocedat in 2006 mostenitorilor printesei care s-au angajat sa-l lase deschis pentru public.

In Castelul Bran gasim un muzeu pe patru nivele ce contine piese de ceramica si arme. In curte exista un mic muzeu al taranului cu case traditionale din zona.

Adresa

Strada General Traian Moșoiu 24, Bran 507025

Preturi

Adulţi: 35Lei

Seniori (65+): 25Lei

Studenţi: 20Lei 

Elevi: 7Lei

Grup elevi (>20pax): 5Lei

Taxă filmare: inclusă

 

Intrarea este libera pentru persoanele cu dizabilităţi şi instituţionalizate.

Reducerea pentru pensionari este valabila pentru persoanle peste 65 ani, in baza actului de identitate.

Studenţii şi elevii beneficiază de reducere pe baza legitimaţiei de studii.

 

Taxa de filmare sau fotografiere in regim de amatori este inclusă in preţul biletului.

Filmările / şedinţele foto in regim profesional necesita semnarea unui contract.

Taxa este calculata in baza unor oferte personalizate.

Orar

Luni - Duminica: 09:00-16:00

Contact
Localizare pe harta

Spune-ti opinia!

Campurile semnalate cu * sunt obligatorii.