Bastionul Postavarilor

Brasov

Prezentare

Construit intre anii 1450 – 1455, Bastionul Postavarilor este unul dintre cele mai interesante puncte de vizitat din cadrul Brasovului. Acesta ofera celor care ajung sa-l viziteze, doua perspective: una istorica si alta moderna, chiar ultra-moderna.

Din punctul de vedere al perspectivei istorice, bastionul postavarilor are o frumoasa poveste dar si o indelungata istorie. Acesta este situat in coltul nord-estic al cetatii Brasovului, fiind construit si aparat de breasla aurarilor. Aceasta breasla, fiind una prospera la acea vreme, a completat bastionul cu 16 arme de foc denumite archebuze, 3 tunuri mici si alte cateva bormbarde achizitionate de la Praga. In anul 1640 breasla postavarilor este cea care preia acest punct de aparare. Bastionul este cladit pe 4 nivele de galerii, realizate din lemn, de forma ovala cu un diametru de 16 m. Inaltimea bastionului era de 20 m, iar zidurile sale aveau la baza 2m grosime. In cadrul primului nivel erau realizate gauri pentru pozitionarea tunurilor mici. Este un bastion care s-a pastrat bine, lucrari de consolidare realizandu-se intre anii 1961-1962  apoi de abia in anul 2005. In urma sapaturilor realizate, s-au descoperit urmele zidului vechi de incinta, care avea si acesta o grosime de 2m, dar au fost descoperite si ruine ale unor constructii, care la un moment dat au completat turnul. Totodata au fost identificare si fundatiile unui turn adiacent, „rezemat” de vechiul zid care traverseaza bastionul. In secolul al XVI-lea de la Bastionul Postavarilor s-a construit un zid care oprea accesul atacatorilor in zona de sub Tampa. Tot aici erau tinute turme de animale, pe timp de asediu, care asigurau pentru o anumita perioada necesarul de hrana pentru populatie.

Din punct de vedere modern, in interiorul Bastionului Postavarilor s-a realizat o impresionanta structura de otel ce gazduieste primul muzeu virtual din Romania. Aceasta galerie digitala este compusa din 3 etaje, iar la fiecare etaj turistii au posibilitatea de a interactiona cu tehnologia moderna, mai exact galeria pune la dispozitia turistilor 3 mese si 13 sevalete multi-touch. Structura realizata in interiorul Bastionului este independenta de zidurile bastionului propriu-zis, astfel neafectand in nici un fel structura initiala a edificiului istoric. Structura metalica din care s-a realizat turnul este reciclabila.

Bastionul Postavarilor este un centru de informare, in care s-a reusit imbinarea istoriei cu ideile si tehnologia moderna.

   

Adresa

Aleea Tiberiu Brediceanu, Brașov

Preturi

Pret intreg 4 ron

Pret Redus 3 ron

 

Orar

Marti-Duminica: 9:00- 17:00

Localizare pe harta

Spune-ti opinia!

Campurile semnalate cu * sunt obligatorii.