Biserica evanghelica Sf. Bartolomeu

Brasov

Prezentare

Cel mai vechi monument arhitectural din Brasov este Biserica evanghelica Sf. Bartolomeu. Aceasta este construita in anul 1223, avand ca stil arhitectural stilul gotic. Edificiul a fost construit imediat dupa finalizarea lucrarilor la bisericile din Prejmer si Carta.

In jurul bisericii, s-a vehiculat o buna perioada de timp si o legenda care motiva oarecum numele complementar al acesteia, mai exact Biserica celor trei orfane. Legenda spune ca trei surori orfane, au lasat tot ce aveau bisericii, astfel ele au fost inmormantate sub altar.

Pe langa stilul gotic al constructiei, se identifica si stilul romanic de tranzitie, cu ferestre in arc frant, motive decorative gotice si bolti pe ogive. Decoratiile sunt realizate din gresie fina, iar partile vechi ce s-au conservat sunt lucrate din tuf calcaros necioplit. Altarul bisericii aduce in mare parte cu cel al bisericii din Carta, diferenta fiind cele 3 travei patrate ale altarului din Brasov. In cadrul fatadei de vest sunt 2 turnuri, unul fiind nefinalizat. Turnul care este astazi este ridicat in anul 1842 si este inlocuitorul vechiului turn, prabusit la cutremurului din anul 1822, fiind mai inalt decat vechiul cu un etaj.

            Zidurile bisericii sunt masive cu contraforti, zidurile din partea nordica, vestica si dus-vestica rezistand vremii, invaziilor turcesti, incendiului din anul 1689, atacului lui Vlad Tepes si al lui Gabriel Bathori, mai exact fiind cele  originale. Unii pereti grosi ai zidurilor din partea nordica si de est au fost demolati si reconstruiti. In interiorul bisericii sunt prezentare vechi unelte si obiecte sasesti, in evidenta iesind ceasul solar de pe fatada sudica a bastionului. Totodata in interior se gaseste si cimitirul sasesc.

            In cadrul Bisericii evanghelice Sf. Bartolomeu se desfasoara anual, cu o vechime de peste 500 de ani, pelerinajul la Hramul Sfantului Bartolomeu, o sarbatoare locala, in cadrul careia se aduna comunitatile sasesti din Tara Barsei. Evenimentul are loc in ultima duminica dinaintea zilei de 24 august, mai precis ziua Sfantului Bartolomeu. Dupa slujba se obisnuieste ca fiecare din comunitatile sasesti reunite sa prezinte mici spectacole de dans, fanfara si cantece germane.

Din anul 2003 in cadrul Bisericii Evanghelice s-a deschis un mic muzeu ce insumeaza peste 1500 de elemente, de la mobilier, porturi sasesti, unelte de brutarie, unelte de tamplarie pana la prezentarea unei gospodarii tipic sasesti.

Adresa

Strada Lungă 251, Brașov 500051

Contact

Telefon: 0268 510 432

Web: bartholomae.ro

Localizare pe harta

Spune-ti opinia!

Campurile semnalate cu * sunt obligatorii.