Biserica Neagra
Brasov
Cel mai important si semnificativ monument al Brasovului este Biserica Neagra. Situata in centrul municipiului Brasov, Biserica Neagra este o biserica a comunitatii evanghelice luterane. Initial, constructia a fost o bazilica romanica, care in anul 1241 a fost distrusa de invazia tatara. Reconstructia acesteia va incepe in jurul anului 1377, reconstructie care ii va schimba stilul romanic cu cel gotic de tip hala. Dupa reconstructie, biserica a fost una catolica avand hramul Sfintei Maria. Numele actual al Bisericii Negre este urmare a incendiului din anul 1689, care a afectat si acest edificiu. Acest nume a fost oficial acceptat in secolul XIX.
Constructia laica, este una dintre cele mai reprezentative monumente de arta gotica din Romania, avand o lungime de 89 de metri si o inaltime de 38 de metri, astfel fiind cea mai lunga biserica din Romania. Capacitatea acesteia este de circa 5000 de persoane, fiind formata din cor ce are o lungime de 31 m, naos cu o lungime de 42 m si turn – 16m de baza a turnului.
Biserica Neagra nu este faimoasa doar prin aspectul acesteia ci si prin o multitudine de alte elemente. Clopotnita ascunde cel mai mare clopot din Romania, avand o greutate de 6 tone. Statuile ce decoreaza contrafortii exteriori ai corului sunt alte puncte de atractie a bisericii. In incinta Bisericii Negre se regaseste cea mai impresionanta colectie de covoare, estimandu-se ca ar fi un numar de 156 covoare orientale si fragmente de covoare, din secolele XV-XVI, expuse. Aceasta colectie este cea de-a doua ca si marime dupa cea a muzeului din Istanbul, Topkapi. Un alt motiv pentru care Biserica Neagra merita vizitata este si Altarul principal al Bisericii, ce are ca pictura principala o imagine a predicii de pe munte. Cristelnita din bronz a Bisericii Negre este unul dintre putinele obiecte neatinse de incendiu. Nu mai putin important este amvonul care a fost ridicat in anul 1696 dupa pierderea celui initial in incendiul din anul 1689.
Fragmentul altarului din Feldioara este si acesta un punct de atractie al Bisericii Negre pe langa portalurile gotice care si acestea sunt cele originale, fiind salvate din flacarile Marelui Incendiu. Fresca Mariei in care sunt infatisati si regele Matthias si sotia sa Beatrix induce ideea unei stranse legaturi intre conducerea bisericeasca si autoritati in aceea perioada, dar si intre regalitate si orasul Brasov. Un element ce nu trebuie neglijat in cadrul unei vizite la Biserica Neagra este si statuia lui Johannes Honterus, umanist, tipograf si un inaintas al sistemului de invatamant. Intre elementele atractive ale Bisericii Negre se numara si stranele ce dateaza din secolele XVII-XIX, prin care se atesta activitatea breslelor. Totodata Biserica detine si o impresionanta colectie de vesminte liturgice din perioada Evului Mediu. Nu in ultimul rand spectaculoasa este si orga mecanica, alcatuita din 3993 de tuburi si 76 de registre. Este catalogata ca fiind unica in SE-ul Europei, mai mult de atat, fiind unica functionala de aceasta marime si vechime totodata.
Curtea Johannes Honterus 2, Brașov 500025
Adulți
9,00 RON
Studenți
6,00 RON
în baza carnetului de student
Elevi
3,00 RON
până la 18 ani, în baza carnetului de note
Gratuități:
Copii până la 7 ani.
Persoanele cu deficienţe (în baza legitimaţiei).
Reduceri pentru grupuri: la fiecare 10 perosane, a 11-ea are intrarea gratuită.
Un insoţitor/ grup (ghid local, organizator sau şef de grup).
Semestrul de vară (5 aprilie - 9 octombrie)
Marţi - Sâmbătă 10 - 19
Duminică 12 - 19
Luni închis
Semestrul de iarnă (11 octombrie - aprilie 2017)
Marţi - Sâmbătă 10 - 15
Duminică 12 - 15
Luni închis
Tel.: 0040-(0)268-511824
info@biserica-neagra.ro