Casa Hirscher

Brasov

Prezentare

Casa Hirscher sau „Casa negustorilor / negutatorilor” a fost construita intre anii 1539 si 1545. Cea care a comandat aceasta constructie a fost Apollonia Hirscher, sotia fostului jude al Brasovului , Lukas Hirscher, in semn de respect sotului ei, pe care il considera un om intelept desi era un om mic de statura.

Edificiul este construit in stilul vechilor hale occidentale, cu pivnite cu forma boltita, camere numeroase, ci pilastrii si arcade. Aici se depozitau si se vindeau marfurile aduse la targurile saptamanale, iar mesterii celor 50 de bresle isi puteau expune produsele. Aceasta cladire este simbolul unei vieti economice prospere, fapt datorat in mare parte intersectiei marilor drumuri europene ce reprezenta Brasovul, de aceea de-a lungul vremii a avut mai multe denumiri cum ar fi: Podul Batusilor sau Casa Hirscher.

Cladirea este formata din 2 pavilioane separate de o curte interioara, avand o lungime de peste 67 m. Pavilioanele sunt unite la extremitatile frontale. Edificiul este un model Renascentist, stil prezentat de stalpii de piatra, arcadele de la etaj si parter, acoperisul foarte inclinat, care coboara pana sub extremitatea superioara a zidurilor, oferind cladirii un aspect masiv si compact. Principala intrare a cladirii este cea initiala ce are o forma arcuita. Urma lasata de niste vechi ziduri formeaza imaginea unui oficiu vamal cu 2 birouri si 2 magazii mari. Pivnita este una spatioasa, cu bolti masive si largi fiind compartimentata asemeni structurii parterului, doar in partea dinspre piata. Pastrarea vinurilor se facea tot in aceasta pivnita, numai intr-o parte a acesteia, special amenajata.

Marele incendiu din anul 1689 a afectat si Casa Negustorilor, care intre anii 1759-1847 a fost refacuta in forma ei initiala. Prin disparitia treptata a breslelor, si Casa Hirscher isi va pierde treptat destinatia. In prezent in cladire sunt diferite galerii comerciale, o cafenea si un restaurant. Desi mesterii iscusiti au pierit, efigiile breslelor au ramas si s-au pastrat.

Adresa

Piața Sfatului 12-14, Brașov 500025

Orar

Luni - Duminica: 09:00-23:50

Contact

Tel: 0268.410.533

Mail: rezervari@casahirscher.ro

 

Localizare pe harta

Spune-ti opinia!

Campurile semnalate cu * sunt obligatorii.