Casa Sfatului
Brasov
Situata in centrul municipiului Brasov, in piata cu acelasi nume, Casa Sfatului nu a avut acelasi aspect de la inceput. Initial acest monument arhitectural a fost doar un turn de supraveghere. Documentul care atesta construirea Casei Sfatului este un acord intre Breasla Blanarilor si Adunarea Districtului Tarii Barsei, prin care cele 9 comune ale au primit acceptul Breslei Blanarilor sa construiasca o camera pentru „acordarea dreptatii” si pentru intalnirile judecatorilor de atunci, chiar deasupra arcadei de vanzare la breslei. Acest document a fost incheiat in anul 1420 in ultima luna din an, inainte cu 2 zile de Craciun. Constructia acestui edificiu va fi amanata odata cu invazia turceasca in anul 1421.
Odata cu dezvoltarea cetatii, mai apoi a orasului si cladirea a suferit modificari structurale dar si a destinatiei acesteia, astfel din „turnul trompetistilor” cum era cunoscuta, datorita trompetistului care anunta trecerea fiecarei ore, in anul 1503 va ajunge „Praetorium”-Primaria orasului. In anul 1608 a fost lovita de un trasnet, care a incendiat cladirea, o mica legenda spunand ca focul iscat de trasnet nu a putu fi stins pana ce nu s-au tunat pe flacari lapte, otet si vin. O alta calamitate naturala modifica aspectul Casei Sfatului, mai exact un cutremur din anul 1662, care darama mai mult de jumatate din turn. In anul 1682 in 24 iulie, turnul este din nou lovit de o furtuna puternica, ca in anul 1689 pe 21 aprilie printr-un incendiu provocat de fortele austro-ungare sa fie distruse o mare parte din zidurile cladirii.
Dupa aproape 100 de ani, lucrarile de reconstructie a ceea ce a fost Casa Sfatului sunt finalizate, avand forma cunoscuta in prezent, in stil baroc. Constructiei i se adauga si o galerie exterioara incorporata cladirii initiale, acoperita si deschisa catre exterior printr-un sir de arcade sprijinite pe coloane sau pe stalpi. Pe aceasta i se adauga si faimosul blazon al Brasovului. In anul 1876 administratia orasului se muta din cladire, pentru a fii demolata si substituita cu o noua cladire moderna, lucru evitat ca urmare a unei masive campanii de presa cu privire la mentinerea vechiului edificiu incarcat de istorie.
In prezent, Casa Sfatului adaposteste Muzeul Judetean de Istorie, lucru realizat din anul 1950. Ultima modificare asupra constructiei a avut loc in anul 1909 cand au schimbat acoperisul in stil baroc cu unul de forma piramidala cu tigle colorate.
Piața Sfatului 30, Brașov 500031
Luni - Duminica: 10:00-17:00
0268 419 078