Cetatuia Brasov

Brasov

Prezentare

Situat in afara Cetatii Brasovului, construit in secolul al XV-lea, Cetatuia Brasov a reprezentat un punct foarte important de aparare a Cetatii. Initial acesta era un simplu turn de veghe, insa care treptat, in timp a fost completat cu anexe care l-au transformat intr-o mica cetate. Pozitia turnului era una propice supravegherii zonei de est a bazinului dar si a cetatii. Costul constructiei s-ar fi ridicat la suma de 650 de florini, conform documentelor vremii. In anul 1524, turnul de veche de pe Straja (cum era denumit in trecut) a fost completat cu constructia unui bastion de lemn cu  4 turnuri. Aceasta constructie nu a rezistat foarte mult, fiind distrusa la 5 ani dupa constructie de oastea lui Petru Rares. Dupa 25 de ani, in locul bastionului distrus vor fi inaltate ziduri de piatra si vor fi sapate santuri de aparare.

Anul 1618 a fost unul de rau augur Cetatuii, datorita incendiului ce a cuprins edificiul. In 1625 mica cetate a fost refacuta in intregime, ca in anul 1627 sa fie sapata una dintre cele mai adanci fantani din Transilvania, avand o adancime de 81 de m.  Cele 4 bastioane de la colturile Cetatuii au fost construite in anul 1630. In secolul XVII, Cetatuia isi pierde destinatia initiala, fiind transformata in depozit, iar ulterior in cazarma. In aceasta perioada Aceasta va avea numele de Dealul Plaiesilor. O perioada de timp, mai exact intre 1800 si 1954 a servit drept inchisoare, ca dupa 1954 sa fie depozit al Arhivelor Statului pana in anul 1975. Dupa ampla restaurare din anul 1981, Cetatuia Brasov devine un punct de atractie turistic cu iz medieval.

In prezent in cadrul Cetatuii Brasov se pot organiza diferite evenimente in stil medieval, se poate lua masa la restaurantele deschise aici si care pastreaza atmosfera trecutului dar si pot degusta vinuri din cadrul vinotecii din incinta Cetatuii.

Adresa

Dealul Cetatii, Brasov, Romania a

Orar

Luni - Duminica: 09:00-19:00

Localizare pe harta

Spune-ti opinia!

Campurile semnalate cu * sunt obligatorii.