Dupa ziduri
Brasov
Zona denumita sugestiv „Dupa Ziduri”, este in sine o alee de-a lungul unei laturi fortificate a Cetatii Brasov, zona ce duce spre Romuri. Parcurgand aceasta alee, se pot descoperi doua turnuri celebre brasovene: Turnul Negru si Turnul Alb. Turnul Negru, realmente are culoarea gri, dar numele provine de la un trasnet care l-a lovit in trecut si astfel l-a innegrit. Este un turn care dateaza din secolul al XV-lea, de mici dimensiune, amplasat pe o parte mai abrupta, deasupra cetatii. Pana a se ajunge la Turnul Alb, pe Aleea „Dupa Ziduri” se mai pot observa cladirile vechi din spatele zidurilor, ce se aseamana cu niste mici cetati extrem de bine fortificate, cu aspect masiv. Intre primele case si zidul exterior al Cetatii Brasovului se identifica un alt spatiu, delimitat si acesta de alte ziduri intre care se evidentiaza niste turnuri mai mici. Acestea turnuri reprezinta fostele turnuri, denumite in trecut tarcuri si apartineau Curelarilor si Macelarilor. In cadrul acestor spatii breslele isi desfasurau activitatea. In cadrul intregii cetati si a orasului se pot identifica astfel de spatii – sub forma bastioanelor, turnurilor sau a tarcurilor, care deserveau fiecare o alta breasla. Imediat dupa Tarcul Curelarilor si Tarcul Macelarilor se observa o constructie mai impunatoare decat cele 2, aceasta fiind Bastionul Fierarilor, care la inceputul anilor 1900 i s-a modificat destinatia initiala din bastion in Arhivele Statului.
Imediat langa bastion se pot observa in stanca 2 gauri sapate ce reprezentau vechea cale de acces in Cetatea Brasovului. Continuand promenada pe aleea „Dupa Ziduri”, se ajunge la Turnul Alb, un turn maricel, numele acestuia provenind tot de la culoarea cu care era si este zugravit. Acesta ofera o terasa generoasa de unde turistii pot admira panorama orasului de sub Tampa, cu atat mai mult cu cat amplasarea turnului este pe un teren extrem de accidentat. De la turn se poate cobori pe scarile de piatra, si acestea foarte abrupte pana la minunatul Bastion Graft.
Bastionul este un edificiu construit peste drum si apa – canalul amenajat din trecut in aceasta parte a cetatii. Acesta conecteaza zidurile cetatii cu zidul natural al muntelui – stanca. Coborand scarile in continuare, turistii au posibilitatea de a trece pe sub o arcada pe cealalta parte a bastionului, ajungand din nou pe alee. Totodata pe alee se mai pot observa din loc in loc cate un orificiu in stanca, printre copaci, in prezent inchise cu diferite grilaje, care ar fi fost alte cai de acces in bastioane sau chiar in cetate.
Strada După Ziduri, Brașov.