Muzeul Taranului Roman

Bucuresti

Prezentare

Muzeul Taranului Roman este situat in capitala Romaniei, Bucuresti, pe Soseaua Kiseleff nr. 3, in imediata apropiere a Pietei Victoriei. El contine cele mai diversificate colectii in ceea ce priveste categoria artelor si a traditiilor populare. Cladirea care gazduieste Muzeul Taranului Roman a fost construita intre anii 1912 si 1941 sub supravegherea arhitectului N. Ghica-Budesti.

In perioada interbelica acestui muzeu i-a fost schimbata denumirea in Muzeul Lenin-Stalin, iar mai apoi in Muzeul Partidului. Incepand cu data de 5 februarie 1990, muzeul si-a recapatat denumirea initiala, continuand sa atraga pasionati de istorie, arta si etnologie, dar si studenti si persoane din anumite arii profesionale.  Muzeul de Etnografie, Arta Nationala, Arta Decorativa si Industriala a fost infiintat in toamna anului 1906 si a continuat sa se dezvolte de-a lungul timpului, devenind Muzeul Taranului Roman de astazi si fiind patronat de Ministerul Culturii.

Colectiile existente aici reprezinta ceramica, portul romanesc, tesaturile de interior, lemnul si feroneria, traditiile religioase, ritualurile religioase, o scoala a satului, precum si o colectie de etnophonie care contine piese consacrate ale muzicienilor vremurilor trecute. Primul premiu castigat a fost acordat acestui muzeu in anul 1996, fiind vorba despre Premiul Muzeului European al Anului, un premiu acordat de catre Forumul Muzeului European.

Aceasta cladire, in care zac colectiile foarte valoroase ce exprima cultura si traditiile romanesti, este considerata un monument istoric. Tot aici gasim obiecte de imbracaminte specifice zoneleor romanesti precum ie traditionala romaneasca si alte obiecte de imbracaminte traditionala. Totodata, Muzeul Taranului Roman este unul dintre cele mai complexe din Europa, continand peste 100 000 de obiecte, un numar in continua crestere datorita donatiilor si a achizitiilor.

Spune-ti opinia!

Campurile semnalate cu * sunt obligatorii.