Crucea Eroilor Neamului

Busteni

Prezentare

Crucea Caraiman, care este cunoscuta si sub denumirea de Crucea Eroilor Neamului, este un monument construit in memoria ostasilor cazuti in luptele Primului Razboi Mondial, intre anii 1916 si 1918. Monumentul comemorativ a fost ridicat intre ani 1926-1928, la o altitudine de 2291 de metri, motiv pentru care a intrat in cartea recordurilor ca fiind crucea construita la cea mai mare inaltime din lume. Crucea este amplasata in Muntii Bucegi, pe varful Caraiman, in apropierea orasului Busteni. Turistii aflati in zona se pot deplasa cu ajutorul telecabinei Busteni-Babele si pot ajunge la Crucea Caraiman in mai putin de 15 minute.

O alta modalitate de a ajunge aici este traseul turistic Jepii Mici care este accesibil numai pe timpul anotimpului cald si dureaza mai putin de 5 ore. Cei care se afla in apropierea obiectivului turistic Pestera pot ajunge aici si cu telecabina Pestera-Babele in doar 8 minute sau cu ajutorul traseelor marcate dinspre Varful Omu.

Constructia Crucii Caraiman, care are o inaltime de 28 de metri si o latime de 7 metri a fiecarui brat, a fost construita la initiativa Reginei Maria si a Regelui Ferdinand. Proiectul a fost efectuat de catre Georges Cristinel si Constantin Procopiu, doi arhitecti recunoscuti pentru calitatea proiectelor acelor perioade, iar constructia propriu-zisa a fost facuta de catre Directia de Poduri din cadrul CFR, cu ajutorul sectiilor din Sinaia. Monumentul a fost realizat din metal, avand la baza o structura de piatra. Crucea Caraiman este iluminata pe durata noptii cu ajutorul a 300 de becuri a cate 500 W si poate fi vazuta, in acest fel, de la distante foarte mari.

Localizare pe harta

Spune-ti opinia!

Campurile semnalate cu * sunt obligatorii.