Muzeul memorial Cezar Petrescu
Busteni
Muzeul memorial Cezar Petrescu face parte din Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova si este situat in orasul Busteni, judetul Prahova. El a fost infiintat in anul 1967, la data de 17 decembrie. Asa cum exprima si denumirea muzeului, a fost locul in care s-a stabilit si a trait scriitorul Cezar Petrescu, incepand cu anul 1937. Vizitatorii vor descoperi in interiorul acestei case un stil clasic cu mobilier rustic, ornamente clasice precum statui si tablouri, ceramica originara romaneasca, un numar de cel putin 10 000 de carti si obiecte de suflet ale scriitorului. Casa, cu o mare valoare sentimentala, a fost donata statului roman de catre succesorii lui Cezar Petrescu dupa moartea lui, in anul 1961.
In timpul vietii, Cezar Petrescu a cerut realizarea unui mobilier la comanda care sa corespunda cu gusturile sale, motiv pentru care spatiul are un aspect personalizat intocmai dupa personalitatea lui. Vizitatorii vor descoperi aici un covor tesut in stil oltenesc, perdele traditionale realizate din panza topita, piese de grafica, acte de familie, o camera de lucru in care pot fi observate o masa, un fotoliu si ustensile de scris, dar si o scrumiera si un serviciu de cafea.
Biblioteca reprezinta unul dintre cele mai semnificative elemente din casa memoriala, detinand peste 1700 de volume. O alta atractie care impresioneaza vizitatorii, de fiecare data, este existenta unei incaperi in care Cezar Petrescu isi pastra colectiile de ziare si reviste, denumita „cabinetul de presa”.
Strada Tudor Vladimirescu nr. 2
8 lei/vizitator individual sau în grup – adulţi;
2 lei/vizitator individual sau în grup – copii, elevi, studenţi;
4 lei/vizitator individual sau în grup – pensionari, eroi ai revoluţiei;
gratuit : ghizi/profesori însoţitori de grup ; veterani de război ; persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora ; elevi şi studenţi, cetăţeni români, din afara graniţelor ţării ; bursieri ai statului român ; membrii ICOM, personalul de specialitate/pensionari din muzee ; angajaţi ai Ministerului Culturii şi Comisiilor de specialitate.
taxă de ghidaj:
5 lei – la solicitarea vizitatorilor individuali;
pentru grupurile organizate-minim 10 vizitatori-taxa de ghidaj este inclusă în taxa de vizitare.
taxă pentru parteneriat educaţional-şcolar:
3 lei/elev/modul – la sediul muzeului;
5 lei/elev/modul – la sediul beneficiarului;
taxă pentru ateliere de creaţie/lucru:
6 lei/copil/zi
Marti - Duminica 9-17
Telefon: 0244522656
Web: histmuseumph.ro