Orasul Cluj-Napoca este municipiul resedinta al judetului Cluj. Este situat in zona centrala a Transilvaniei, fiind intr-un punct de legatura dintre Muntii Apuseni, Podisul Somesan si Campia Transilvaniei. Municipiul Cluj-Napoca este traversat de raurile Somesul Mic si Nadas. Prima atestare documentara a asezarii de astazi a Clujului a fost facuta de geograful grec Claudius Ptolemeu, care a mentionat existenta unei insemnate localitati din Dacia, cu numele Napuca. Clima municipiului Cluj-Napoca este temperat-continentala cu veri calde si ierni reci. Aceasta regiune are parte de toate cele patru anotimpuri, temperatura medie a verii fiind de de 18,7 ºC iar cea a iernii de -1,9 ºC.
Cea mai utilizata cale de acces este cea rutiera, datorita drumurilor europene: E 60 care strabate localitatea, fiind legatura Cluj-Napocii cu Bucuresti, Brasov, Oradea si Budapesta; E 81 care lega Cluj-Napoca de Satu Mare, Zalau, Brasov sau Bucuresti si E 58 care face legatura municipiului cu orasele Dej, Bistrita, Baia Mare si Vatra Dornei. O alta modalitate de acces este calea feroviara, municipiul beneficiind de o mare varietate de rute si conexiuni feroviare: InterCity cu Oradea, Arad, Timisoara, Brasov, Sighisoara, Ploiesti si Bucuresti, moderna Sageata Albastra, care se deplaseaza din Gara Cluj-Napoca spre Bucuresti, Oradea, Arad, Timisoara, Satu Mare, Sibiu, Alba Iulia si Targu Mures cat si cele doua trenuri internationale pe ruta Cluj Napoca – Budapesta (Corona si Ady Endre). Din Cluj-Napoca sunt disponibile zboruri directe interne si internationale spre Bucuresti, Timisoara, Frankfurt, Viena, Budapesta, Milano, Bologna si München.
Orasul Cluj Napoca este situat in centrul regiunii Transilvania, avand o suprafata de 6674 km patrati si o populatie de peste 330 000 de locuitori. Din punct de vedere geografic, orasul este inconjurat de dealuri si coline, dealul Feleacul fiind unul dintre formele de relief cele mai reprezentative ale Clujului. Raul Somes si raul Nadas trec prin acest oras, iar clima de tip continental moderata este influentata de prezenta Muntilor Apuseni din apropierea orasului. Zona urbana este inconjurata de comune precum Apahida, Cojocna, Bontida, Jucu, Palatca, Baciu, Sanpaul, Caianu, Garbau, Aghiresu, Capusu Mare, Gilau, Floresti, Savadisla, Feleacu, Ciurila, Recea Cristur si Aiton.
Orasul Cluj Napoca si intregul judet din care face parte este in continua dezvoltare, reprezentand unul dintre cele mai importante orase din tara, atat din punct de vedere economic, cat si politic, cultural, social si educational. Fiind un oras universitar, el atrage un numar foarte mare de studenti in fiecare an, motiv pentru care divertismentul si evenimentele sociale sunt foarte des intalnite aici. Clujul apare pentru prima oara in inregistrarile oficiale istorice in perioada neoliticului si a reprezentat dintotdeauna o asezare importanta din punct de vedere istoric si geografic. Schimbarile care au avut loc in acest oras au fost numeroase si au depins de evenimentele istorice ale fiecarei perioade. Spre exemplu, intrarea in Principatul Transilvaniei a fost determinata de destramarea regatului ungar in anul 1541, intrarea sub dominatie austriaca in anul 1699 a fost determinata de semnarea Tratatului de la Karlowitz, iar denumirea de oras universitar a luat nastere odata cu fondarea unei universitati germane in 1776, la ordinele Mariei Tereza. Istoria recenta a Clujului a marcat orasul pentru totdeauna, oferindu-i putere administrativa si o educatie superioara.
Centru de Informare Turistica Cluj Napoca
Telefon: 0264 452 244
Adresa: B-dul Eroilor, nr. 6-8
Program:
Noiembrie - Martie
Luni-Vineri : 8.30 – 18.00
Sambata-Duminica: 10.00 - 18.00
Aprilie - Octombrie
Luni - Vineri : 8.30 – 20.00
Sambata - Duminica: 10.00 - 18.00