Casa Matei Corvin

Cluj Napoca

Prezentare

Casa Matei Corvin din Cluj Napoca este un monument de arhitectura de o mare importanta si singurul palat care apartine epocii de tranzitie dintre stilurile gotic si renascentist. Casa este localizata la adresa Str. Matei Corvin nr. 6. Aceasta a fost intitulata initial Casa Stefan Kolb, fiind construita in secolul al XV-lea, cand era folosita in scopul gazduirii turistilor sau a trecatorilor. Mai tarziu, cladirea a fost utilizata ca si inchisoare sau spital. In anul 1440, la data de 23 februarie, s-a nascut Matei Corvin, viitorul rege al Ungariei, care a domnit intre ani 1458 si 1490.

La cateva sute de ani de la domnia sa, in anul 1902, la data de 22 octombrie, cladirea a devenit Muzeul Societatii Carpatine Ardelene care continea obiecte de patrimoniu din domeniul turismului, al etnografiei si al balneologiei si detinea o colectie de cel putin 7000 de exponate. In interiorul cladirii au fost rezervate doua incaperi pentru memorarea lui Matei Corvin, insa Muzeul a functionat doar pana in anul 1935.

In anul 1950, cladirea a fost preluata de Universitatea de Arte si Design si este utilizata si astazi pentru organizarea expozitiilor temporare. Cladirea are o arhitectura simpla si o geometrie la fel de simpla insa, inspre sfarsitul secolului al XIX-lea, cladirea se afla intr-o conditie precara, motiv pentru care a fost necesara o restaurare in anul 1940. Aceasta actiune a avut loc cu ajutorul arhitectului Karoly Kos. Astazi, exista o placa comemorativa care informeaza cu privire la importanta cladirii.

Adresa

Strada Sextil Pușcariu 1

Localizare pe harta

Spune-ti opinia!

Campurile semnalate cu * sunt obligatorii.