Casa monetariei

Cluj Napoca

Prezentare

Casa Monetariei este un obiectiv turistic din orasul Cluj Napoca, situat pe strada Emile Zola nr. 4, care a fost construita la inceputul secolului al XVI-lea si a inceput sa functioneze cu exactitate in anul 1527. Casa Monetariei era cladirea in care au fost realizate monedele principatului si avea in componenta o camara princiara ce avea rolul unei trezorerii. Existenta unei astfel de cladiri era necesara in oras, datorita dezvoltarii sale din secolul al XVI-lea, cand comertul, arta si mestesugul erau principalele activitati cu ajutorul carora s-a dezvoltat respectiva zona urbana. Casa Monetariei, cunoscuta in acea perioada ca Domus cementaria et auricusoria, era locul unde puteau fi preschimbate metalele pretioase si unde au fost adunate fonduri pentru constructia podurilor de piatra de peste Somes, dar si pentru amplasarea conductelor din trunchiuri de brad pentru transportul apei potabile.

Casa Monetariei a fost infiintata de Ioan Zapolya, un voievod al Transilvaniei care a devenit, mai tarziu, rege al Ungariei. Ea a reusit mutarea institutiei de la Sibiu la Cluj. A fost construita langa Biserica Franciscana si a apartinut o perioada lunga de timp familiei Filstich, insa cladirea poate fi admirata si astazi.

Starea cladirii este buna, chiar si in zilele noastre, datorita modificarii ei in timp, odata cu sistematizarea zonei, iar inscriptia in limba veche este inca prezenta pe peretii exteriori ai cladirii. Casa Monetariei, impreuna cu alte cladiri de o importanta majora in istoria Clujului, reprezinta o mostenire arhitecturala semnificativa, datorita aspectului transilvanean simplist. Intrarea in aceasta casa se face din strada, insa accesul este limitat.

Adresa

Strada Emile Zola, num─ârul 4, Cluj-Napoca

Localizare pe harta

Spune-ti opinia!

Campurile semnalate cu * sunt obligatorii.