Catedrala Arhiepiscopala Adormirea Maicii Domnului

Cluj Napoca

Prezentare

Catedrala Arhiepiscopala Adormirea Maicii Domnului din Cluj Napoca a fost construita intre anii 1920 si 1930 si este una dintre cele mai importante constructii din oras. Inaltimea sa de 64 de metri face din aceasta catedrala a treia cea mai inalta din tara si este considerata un monument istoric. Anul 1973 a fost anul in care scaunul eparhial al Clujului a fost ridicat la rangul de arhiepiscopie, iar in anul 2006 a fost numita catedrala a arhiepiscopului Vadului, Feleacului si Clujului. Catedrala a fost construita dintr-un schelet de fier beton la care a fost adaugata caramida, iar exteriorul a fost infrumusetat cu ajutorul pietrei de Baciu si Banpotoc. Este dotata cu 4 clopote, 18 coloane si o turla centrala. In subsolul acestei catedrale au fost inmormantati episcopul Nicolae Ivan, mitropolitul Bartolomeu Anania si arhiepiscopul Teofil Herineanu.

Picturile din interiorul catedralei au fost realizate de catre profesorii Academiei de Arta Anastasie Demian si Catul Bogdan, intre anii 1928 si 1933. Clopotele pe care le detine si astazi au fost aduse din Ungaria si cantaresc in jur de 2 tone fiecare. Catedrala a fost construita la indemnul Episcopului Nicolae Ivan care a trait intre anii 1855 si 1936, iar planurile de executie si intreaga lucrare a avut loc sub coordonarea arhitectului George Cristinel. Astfel, astazi poate fi observata arhitectura brancoveneasca a monumentului, combinata cu elementele bizantine.

La finalizarea constructiei, sfintirea a fost facuta de catre Patriarhul Romaniei, Miron Cristea, Nicolae Balan, Mitropolitul Transilvaniei si Nicolae Ivan, episcopul de Cluj. Au mai participat si regele Carol al II-lea si Printul Mihai.

Adresa

Piața Avram Iancu

Contact

Telefon: 0264 431 004

Localizare pe harta

Spune-ti opinia!

Campurile semnalate cu * sunt obligatorii.