Cetatea Clujului
Cluj Napoca
Cetatea Clujului a reprezentat, in trecut, una dintre fortificatiile importante ale acestei zone si s-a aflat pe teritoriul orasului Cluj Napoca de astazi. „Clus” sau „locul inchis intre dealuri” a reprezentat una dintre cele 7 cetati din Transilvania medievala. Denumirea orasului urma sa se schimbe in cea cunoscuta astazi de catre locuitori, abia in anul 1974. Anul 1405, anul domniei regelui Sigismund de Luxemburg a fost momentul in care locuitorilor li s-a permis construirea unor noi fortificatii si extinderea celor existente. In trecut, Cetatea Clujului era cunoscuta drept o locatie comerciala mare si bogata, „bine cladita, cu puternice si stravechi ziduri si numeroase turnuri”, asa cum sustinea Giovan Andrea Gromo, un roman care a trait in anii 1500.
Turnurile si portile importante din Cetatea Clujului erau Bastionul Croitorilor, Bastionul Tabacarilor, Bastionul Zidarilor, Bastionul Curelarilor, Turnul de Poarta din strada Turzii, Bastionul Postavarilor, Bastionul Tamplarilor, Bastionul Pantofarilor, Bastionul Fanului, Turnul de Poarta din Strada Manasturului, Bastionul Fierarilor, Bastionul Aurarilor, Poarta Apei, Turnul de Poarta din Strada Podului, Turnul Lacatusilor, Bastionul cu creneluri italiene, Bastionul Rotund, Turnul de Poarta din Strada Ungurilor, Bastionul Olarilor si Turnul de Poarta din Strada de Mijloc.
Dintre toate aceste turnuri si porti, singurele care mai exista si astazi sunt Bastionul Croitorilor, situat pe strada Avram Iancu a Clujului de astazi si Turnul Lacatusilor, toate celelalte fiind demolate de-a lungul timpului. Constructiile care au ramas se pastreaza in forma buna, desi au fost restaurate. Constructiile au fost puternice si s-au realizat in mai multe etape, iar ca si materiale de constructie au fost folosite blocuri mari de piatra, care pot fi observate si astazi.
Strada Baba Novac 2
Luni - Duminica 10-18
Web: en.cluj.com
Telefon: 0264 444 624