Gradina Miko

Cluj Napoca

Prezentare

Gradina Miko din Cluj Napoca este situata pe Strada Clinicilor nr. 5-7 si a apartinut guvernatorului Transilvaniei, Imre Miko, in jurul anilor 1850. In zilele noastre, aceasta este locatia sediului Facultatii de Geografie a Universitatii „Babes-Bolyai”.

Gradina familiei Miko a fost donata orasului pentru a fi transformata intr-un parc public care, mai tarziu, a fost denumit Parcul Miko in limba maghiara. Aici a fost construita si statuia binecunoscutului conte Imre Miko, o personalitate importanta a vremurilor datorita actiunilor sale benefice pentru regiunea Transilvaniei, precum constructia de cai ferate dintre Ungaria si Romania. Statuia se afla in stare buna si este amplasata pe o alee din gradina Miko, acolo unde isi are sediul astazi si Muzeul de Zoologie.

Importanta gradinii Miko din Cluj este data de colectia de arbusti si arbori cu origini internationale care au existat in acest loc in perioada vietii lui Imre Miko si care se dorea a fi baza unei gradini botanice. Cladirea Institutului Botanic care era amplasata la intrarea in parc si care continea o colectie de plante medicinale, o mica sera si plante tropicale, a fost daramata intre anii 1897 – 1901, insa a fost reconstituita incepand cu anul  1901.

Gradina Miko a reprezentat o locatie utila in timpul Primului Razboi Mondial, cand refugiatii maghiari era gazduiti aici, fructele si legumele erau crescute pentru a putea hrani localnicii, iar ranitii erau ingrijiti. Gradina Miko, care a devenit intre timp o livada de pomi fructiferi printre care se afla si statuia contelui, a reprezentat inceputul  fondarii marii Gradini Botanice de astazidin Cluj Napoca.

Adresa

Strada Clinicilor 5, Cluj-Napoca

Localizare pe harta

Spune-ti opinia!

Campurile semnalate cu * sunt obligatorii.