Muzeul de Speologie
Cluj Napoca
Muzeul de Speologie “Emil Racovita” este singurul muzeu din acest domeniu de pe teritoriul Romaniei, fiind dedicat savantului al carui nume este purtat de institutie si care a trait intre anii 1868 si 1947. Muzeul a fost infiintat la Cluj Napoca in anul 1920 si contine piese si exponate foarte importante pentru studiul si cercetarea in domeniul suberan. Infiintarea muzeului a devenit posibila cu ajutorul colaboratorilor lui Emil Racovita, Rene Jeannel, un entomolog francez si al hidrobiologului Pierre-Alfred Chappuis.
Adresa actuala a muzeului este Piata Unirii nr.25 bis, cladire care este considerata un monument istoric important si care a fost construit in secolul al XIV-lea. Colectia “Emil Racovita” este inclusa in muzeu unde vizitatorii pot vedea caietul de notite din perioada studentiei savantului la Universitatea Sorbona din Paris, microscopul Zeiss, aparatul de fotografiat Lihnof, dar si diapozitive si un proiector pe care obisnuia sa il foloseasca.
Muzeul de speologie „Emil Racovita” contine 7 incaperi cu tematici diferite care sunt organizate in biroul muzeograf, unde vizitatorii sunt primiti. Sala 2 denumita „Emil Racovita: familia, copilaria, studii. Emil Racovita, explorator antarctic”, Sala 3 care este dedicata muncii universitare a acestuia, Sala 4 denumita „Explorarea pesterilor in trecut si prezent”, Sala 5 care este destinata expozitiilor, Sala 6 care este denumita „Sala pestera” si Sala 7 care este o sala special amenajata pentru sustinerea conferintelor.
In incinta muzeului au loc diverse evenimente precum expozitii temporare, proiecte educationale si evenimente dedicate comunitatii europene. Colectia lui Emil Racovita este compusa din peste 50000 exemplare, 66 de studii stiintifice si 6000 de pagini de informatii.
Strada Sextil Pușcariu 8, Cluj-Napoca
Marţi - Vineri: 12.00 - 16.00
Telefon: 0264-430.601