Muzeul farmaciei

Cluj Napoca

Prezentare

Una dintre cladirile semnificative pentru patrimoniul romanesc, respectiv clujean, este Muzeul Farmaciei, cunoscut si ca si Casa Hintz sau Casa Mauksch-Hintz. Cladirea este situata pe strada Regele Ferdinand nr. 1, in apropierea Pietei Unirii din centrul Clujului. Cladirea muzeului a reprezentat prima farmacie din Cluj Napoca si a fost infiintata in anul 1573. Aproape doua secole mai tarziu, in anul 1752, cladirea a fost data in folosinta unor chiriasi farmacisti care activau in domeniul privat, insa, incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea, atat casa cat si farmacia au intrat in posesia familiei al carei nume il poarta monumentul si astazi, familia Hintz.

In acea perioada, farmacia era cunoscuta sub numele de Farmacia Sf. Gheorghe. Aspectul exterior al cladirii care a fost realizat initial in stil renascentist, a palit in favoarea stilului clasicist care i-a fost atribuit inĀ  anul 1820, iar mai apoi in favoarea stilului puritan.

Muzeul de Farmacie gazduieste Colectia de Istorie a Farmaciei si este deschis vizitatorilor din intreaga lume. Obiectele de patrimoniu care se regasesc in interiorul muzeului sunt de origine transilvaneana si ascund diverse medicamente si obiecte utilizate in perioada medievala de catre farmacisti.

Farmacia din Casa Hintz este cunoscuta si pentru retetele potiunilor si a parfumurilor preparate de farmacistii vremii pentru a-i ajuta in dragoste. Aici sunt pastrate vechi carti de retete pentru realizarea leacurilor, recipiente in care acestea erau preparate si multe alte obiecte. Desi prima farmacie din Cluj a functionat cu succes, in anul 1949 spatiul a fost nationalizat iar in locul farmaciei a luat finta o placintarie. Intre anii 2008 si 2011 a avut loc retrocedarea spatiului fostilor proprietari.

Localizare pe harta

Spune-ti opinia!

Campurile semnalate cu * sunt obligatorii.