Teatrul National

Cluj Napoca

Prezentare

Teatrul National din Cluj Napoca, cunoscut sub numele de Teatrul National „Lucian Blaga”, este o cladire impunatoare a orasului care a fost construita in anul 1904, lucrarile fiind finalizate in anul 1906. Initial, teatrul clujean era situat pe Strada Mihail Kogalniceanu si data din anul 1821. Constructia a fost realizata de catre Helmer si Fellner, o firma cu renume in constructia teatrelor. Capacitatea teatrului este de 1000 de locuri, dispune de 3 randuri de logie si are o arhitectura de tip baroc-rococo. La inaugurarea teatrului a avut loc o reprezentatie oferita de catre Teatrul Maghiar, iar prima reprezentatie in limba romana a avut loc in anul 1919, la data de 1 decembrie.

In cladirea Teatrului National isi are sediul si Opera Romana din Cluj Napoca. Cladirea a fost considerata patrimoniu romanesc incepand cu data de 14 mai 1919, la recomandarea lui Tiberiu Brediceanu. Onisifor Ghibu, secretar general in cadrul Consiliului Dirigent Roman pentru departamentul de Instructiuni si Arte, a preluat aceasta cladire importanta in patrimoniu, in timp ce Teatrul Maghiar si-a mutat sediul in cladirea in care activeaza si astazi, pe strada Emil Isac.

Astazi, Teatrul National ofera publicului spectacole si evenimente de mare amploare. Totodata, cladirea impetuoasa gazduieste festivaluri culturale importante organizate la nivel local sau national. Misiunea acestei institutii culturale este de a promova teatrul si cultura atat in randul adultilor cat si in randul copiilor romani si de a creste performantele personalului artistic, dar si de a promova dramaturgia romaneasca, universala, moderna si contemporana.

Adresa

P-ţa Ştefan cel Mare nr. 2-4

Orar

Marţi - Duminică: 

11:00 - 14:00, 15:00 - 17:00

În zilele de spectacol, agenţia este deschisă

până la ora începerii reprezentaţiei.

Contact

Telefon: 0264592826 

Web: teatrulnationalcluj.ro

Localizare pe harta

Spune-ti opinia!

Campurile semnalate cu * sunt obligatorii.