Orasul Covasna este situat la marginea sud-estica a partii inferioare a Carpatilor de curbura, in judetul Covasna. Atestat documentar din anul 1567, descoperirile arheologice dovedesc existenta unei asezari aici inca din perioada neoliticului. Orasul Covasna este clasificata ca statiune balneoclimaterica permanentã de interes national. Statiunea Covasna are ca si componenta administrativa localitatea Chiurus si orasul propriu-zis, Covasna. Numele localitatii provine de la cuvantul slavon „cvaz”, ceea cereprezinta „acru-acrisor” , facand referire la gustul apelor minerale de aici. Numarul mare de izvoare minerale este datorita pozitionarii orasului intr-o zona cu activitate vulcanica (in trecut) totodata fiind renumir si pentru mofetele existente ce reprezinta emanatii gazoase post-vulcanice, predominant dioxid de carbon. Statiunea este renumita pentru tratarea afectiunilor cardiologice si vasculare. Cunoscut ca orasul izvoarelor minerale, localitatea este traversata de paraul cu acelasi nume. Altitudinea variaza intre 550-600 m. Climatul localitatii Covasna este unul specific depresiunii intramontane, cu veri racoroase si ierni reci. Temperatura medie anuala fiind de 7 oC. Precipitatiile medii anuale ating valoarea de 700 mm/mp. Statiunea este protejata de curenti si vanturi puternice datorita culmilor impadurite din imprejurimi. Covasna, cu briza ei de munte, , ofera posibilitati ideale pentru calitatea vietii si pentru tratament. In centrul localitatii se afla o ramasita a unei eruptii vulcanice, numita de localnici Balta Dracului. In imediata apropiere a orasului se afla Valea Zanelor, monument tehnic unicat in Europa. Cai de acces in localitate: feroviare – gara Covasna pe linia Sfantu Gheorghe – Bretcu cat si rutiere – DN11, Brasov-Bacau cu abatere la Reci, DN 10 Sfantu Gheorghe –Targu Secuiesc prin Reci.
Statiune balneoclimaterica permanenta, situata in depresiunea Bretcu. Altitudine 564 m. Climat subalpine cu veri racoroase si ierni moderate. Aerul prezinta o bogata ionizare (ioni negativi).
Factori naturali de cura: ape minerale carbogazoase, feruginoase, calcice, hipotone si hipertone, magneziene, cu mineralizare si compozitie chimica variata; mofeta; namol terapeutic; climat de crutare.
Indicatii terapeutice: afectiuni cardiovasculare.
Instalatii si proceduri de tratament: buvete pentru cura interna; instalatii de fizioterapie, instalatii pentru bai calde cu apa minerala; mofete.
Sursa: Statiuni de odihna si cura balneara, Editura Publiturism 1976
Centru de Informare Turistica
Telefon: 0267 340 344
Adresa: Str. Unirii 2/A
Program: L-S: 9.00 – 17.00