Statiunea face parte din Litoralul Romanesc, fiind o localitate din judetul Constanta, fiind cea dea doua statiune ca merine de pe litoralul romanesc. Aparitia acestei statiuni este strans legata de deschiderea centrului balneorclimateric in anul 1894. In cadrul acestuia se trateaza diferite afectiuni cum sunt: reumatismale inflamatorii si degenerative, bolile sistemului nervos periferic, tulburari de circulatie, afectiuni dermatologice, obezitate, afectiuni respiratorii, sterilitate, rahitism, neurastenie. Eforie Nord este situata pe tarmul Marii Negre, pozitie care ii confera plaja ce variaza ca latime intre 20 si 100 m. Totodata, statiunea dispune si de o faleza care este un loc deosebit pentru plimari la apus si la rasaritul soarelui cu inaltimi de aproximativ 30 m. Trecerea de pe plaja in apa este lina. Accesul pe plaja se face prin intermediul scarilor, doar in partea sudica a statiunii accesul se face direct. Clima este temperata de prezenta marii prin scaderea temperaturilor extreme vara si ridicarea temperaturilor de iarna, astfel media termica fiind de 11 oC. Precipitatiile au valori de sub 398 l/mp intr-un an, fapt care face din statiunea Eforie Nord, zona cu cele mai putine precipitatii din tara. In Eforie Nord se poate ajunge pe diferite rute dintre care: DN 39 - E 87 de la Mangalia sau Constanta; pe E 60 spre Constanta, pe la Giurgeni - Vadul Oii; pe DN 3 de la Calarasi, autostrada A2 si A4 de la Bucuresti, cu iesire la Agigea. O alta modalitate este calea feroviara, statia C.F.R. Eforie Nord, pe ruta Bucuresti - Constanta – Mangalia.
Eforie Nord- statiune balneoclimaterica permanenta. Statiuni situate intre tarmul Marii Negre si Lacul Techirghiol. Altitudine 0-20 m. Climat intermediar intre cel de stepa si cel marin. Temperatura medie anuala 11,3 °C. Nebulozitate redusa. Temperatura medie a lunilor de vara 21,1°C. Ierni blande cu zapada putina.
Factori naturali de cura: apa sarata a lacului Techirghiol (80 g saruri/ kg); namol sapropelic extras din lacul Techirghiol; apa marii ( concentratie 15,5 saruri/kg); nisipul plajei, climatul cu caracter stimulativ –reconfortant.
Indicatii terapeutice: afectiuni ale aparatului locomotor: reumatismale cronice, afectiuni ortopedice, stari postoperatorii pe sistemul osos, muscular si articular; afectiuni ale sistemului nervos periferic; afectiuni ginecologice; afectiuni respiratorii ( ca boli asociate); afectiuni dermatologice (numai vara).
Instalatii si procedure de tratament la Eforie Nord: instalatii pentru bai sarate, concentrate, calde cu apa adusa din lacul Techirghiol; instalatii pentru impachetari calde cu namol si bai calde de namol; instalatii de electroterapie; hidroterapie, mecanoterapie, vertebroterapie; masaj; aerosoli; gimnastica medicala; instalatii pentru tratament cu namol rece pe malul lacului Techirghion.
Sursa: Statiuni de odihna si cura balneara, Editura Publiturism 1976