Macin este un oras in judetul Tulcea, in care se afla si o parte a Parcului National Muntii Macinului. Este situat la confluenta fluviului Dunarea cu Muntii Macinului. Accesul in oras se face pe drumul national DN 22 dinspre Braila, oras aflat la o distanta de aproximativ 20 km si pe drumul national DN 22E dinspre Galati, oras aflat la o distanta de 28 km.
Obiective turistice:
-Castrul roman "Arrubium": atestat documentar din anul 100 e.n. Se afla in apropierea orasului si se mai vad doar ruinele.
-Drumetii pe Muntii Macinului spre varfurile: Vîrful Tutuiatul (467 m), Vîrful Moroianu (43 4m), Vîrful Capusa, Vîrful Sulucul Mare și Culmea Pricopanului (370 m).
- Punctul fosilier Dealul Bujoarele (rezervație naturală geologică), Padurea Valea Fagilor (rezervație naturală botanică), Popina Blasova (rezervație naturală) în Balta Brăilei, Locul numit "Piatra fetii", Dunărea veche- Brațul Măcin, “Izvorul de leac” din Munții Măcinului.
-Cetațile romane de la Troesmis, lîngă Turcoaia (secolele III-IV e.n.)
-Cetatea Romano-bizantină Dinogetia, lîngă Garvan (secolul IV).
-Hanul vechi și Geamia din Măcin (secolul al XVIII).
-Casa memorială "Panait Cerna" (din comuna Cerna).
-Monumentul Eroilor din Măcin, Mănăstirea din Măcin, cu interior din lemn.
Orasul Macin este situat in judetul Tulcea la confluenta unitatilor morfologice fluviul Dunarea si Muntii Macinului. Accesul in oras se face prin Braila (punct de trecere cu bac-ul de la Smardan), Galati (punct de trecere cu bac-ul de la I.C.Bratianu), Tulcea pe soseaua E87 sau Constanta. Orasul se afla la o distanta de 15 km de municipiul Braila, 40 km de municipiul Galati si la 80 km de Tulcea.
Locuitorii orasului sunt in majoritate romani, iar ca si minoritati gasim romi si turci. Principala confesiune este ortodoxismul alaturi de religia musulmana.
Turismul si agricultura sunt principalele activitati economice cu care locuitorii orasului isi mentin nivelul de trai.