Situat in extremitatea de sud a litoralului romanesc, muncipiul Mangalia din judetul Constanta, este unul dintre cele mai vechi orase din Romania, fiind atestat ce mai mult de 2 milenii in urma. Acest municipiu are in administratie urmatoarele statiuni – Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp. Siturat in extremitatea de sud-est a tarii, Localitatea Mangalia este la o distanta de de doar 11 km de frontiera de la Vama Veche cu Bulgaria. In secolul al XIII-lea, localitatea apare sub numele de Pangalla sau Pancalia in portulanele genoveze. Denumirea de „Mangalia” apare prima data in anul 1593. Anterior secolului al XIII-lea, localitatea apare sub numele antic de Callatis. Are caracter continental cu nuante maritime, cu veri fierbinti si ierni reci,temperate de briza marii, vanturi puternice din nord-est, ploi rare si neuniform repartizate. Accesul in localitate este usor, deoarece se poate realiza atat pe sosea cat si prin intermediul caii ferate. Accesul se face de pe autostrada A2, pana la Agigea evitandu-se orasul Constanta. Din Agigea spre Mangalia se va urma drumul national DN 39 sau pe drumul national DN 2 A, sau drumul European E 60. Mangalia dispune de statie de cale ferata, localitatea fiind legata prin garnituri C.F.R. din toata tara.
Statiune balneoclimaterica permanenta situata in partea de sud a litoralului romanesc. Altitudine 0-10 m. Climat intermediar intre cel de stepa si cel marin. Temperatura medie anuala 11,5 °C. Primaveri timpurii, toamne prelungite.
Factori naturali de cura: namol sapropelic din lacul Techirghiol; namol de turba din lacul turbifer din partea de nord a statiunii; apa mezotermala, sulfuroasa, hipotonica provenita din izvoarele captate chiar pe plaja sau in apropierea sa; apa marii; nisipul plajei; climat stimulant.
Indicatii terapeutice: afectiuni ale aparatului locomotor si ale sistemului nervos periferic; afectiuni ginecologice; afectiuni respiratorii; afectiuni dermatolgice ( numai vara).
Sursa: Statiuni de odihna si cura balneara, Editura Publiturism 1976