Orasul Nehoiu, situat pe valea raului Buzaului, este parte componenta din judetul Buzau.
Din punct de vedere administrativ din cadrul acestuia mai fac parte localitatile Vinetisu, Basca Rozilei, Lunca Priporului, Stanila, Chirlesti, Curmatura, Mlajet, Nehoiasu si Paltineni.
Etimologia numelui Nehoiu este disputata din perspectiva a diferite surse. Una din variante ar fi ca denumirea vine din limba latina, Montes Nevium, denumire regasita intr-o scrisoare a prelatului roman Honoriu in anul 1223. O alta varianta regasita este cea data de existenta primelor familii care s-au asezat in aceste zone, acestea purtand numele de „nohai” cuvant transformat ulterior in Nehoi.
Prima atestare documentara a orasului Nehoiu dateaza din anul 1549, cand localitatea este amintita ca asezare sateasca, pe drumul comercial ce traversa pasul Buzau, legand Brasovul cu portul dunarean Braila.
Clima temperat-continentala, cu specific montan, face ca temperatura medie anuala in localitatea Nehoiu sa fie de 9,5oC. Caracteristica locala a climei este prezenta fohnului, desi acest fenomen este specific reliefului de deal, datorita inaltimii reduse a muntilor Buzaului acesta se manifesta si in aceasta zona.
Drumul National 10 si calea ferata Buzau-Nehoiasu fac posibil accesul in orasul Nehoiu.
In dreptul localitatii Lunca Priporului, din drumul national 10 se ramifica drumul judetean 203 K in directia Gura Teghii.
Statiile C.F.R. Setu, Paltineni, Nehoiu si Nehoiasu reprezinta alte cai de acces in localitate, statia Nehoiasu fiind totodata si capat de linie.
Orasul Nehoiu se afla in judetul Buzau, zona Muntenia. Situat in zona montana, se intinde pe cursul superior al raului Buzau. In administratia teritoriala a orasului Nehoiu mai intra si satele: Vinetisu, Basca Rozilei, Lunca Priporului, Stanila, Chirlesti, Curmatura, Mlajet, Nehoiasu, Paltineni.
Accesul in oras se face pe drumul national DN10 care leaga Buzaul de Brasov .
Locuitorii orasului Nehoiu sunt in mare parte romani de confesiune ortodoxa.