Turnul Primariei

Oradea

Prezentare

Clădirea Primăriei a fost ridicată în doi ani, între februarie 1902 - octombrie 1903.

 

Turnul Primăriei se află în aripa dinspre strada Tudor Vladimirescu a clădirii şi are o înălţime de aproape 50 m. Este prevăzut cu 4 nivele principale, dintre care trei de panoramă.

 

La nivelul I  se află mecanismul orologiului  - numit „ceasul mamă". Orologiul de la cota cea mai înaltă cântă la ore fixe „Marşul lui Iancu" şi a fost construit la începutul secolului XX, în anul 1904 de către un lăcătuş ceasornicar pe nume Mezey Dezső.

 

În prezent ceasul din Turnul Primăriei este îngrijit de Nagy Csaba Sándor. Datorită lui,  modul de funcţionare a ceasului s-a schimbat din 1992. Dacă până în 1992 inerţia  greutăţii acţiona ceasul şi pendulul, acum pendulul este acţionat electronic, ducând mişcările prin axe şi roţi dinţate până la arătătoarele cadranelor.

 

Orologiul este alcătuit din patru părţi - cadrane, situate în partea superioară  pe fiecare latură a obiectivului.  Cadranul din faţă, cel care priveşte spre Criş, a fost confecţionat din sticlă groasă, numită sticlă de lapte şi era iluminat din spate. După război, în 1944, cadranul din faţă a fost schimbat, sticla fiind înlocuită cu tablă, la fel s-a procedat şi pentru celelalte cadrane.

 

Orologiul a supravieţuit celor două războaie mondiale, iar acoperişul şi zidul turnului au supravieţuit celor două incendii, primul în 1917, iar la doilea în 1944. Cadranul ceasului păstrează şi azi urme de gloanţe din timpul războiului din 1944.

 

Nivelul al II-lea prezintă o panoramă de la 33,85 m. În „File din istoria  pompierilor bihoreni" vol. II, editat în anul 2001, se specifică faptul că, în 1904, se mută în turnul noii clădiri a Primăriei punctul de observare a incendiilor pentru oraş, care anunţa prin bătăi în clopot, în funcţie de zona în care izbucnea incendiul - Oraşul Nou 2 bătăi, Vest Olosig (ret) 3 bătăi, Est Olosig 4 bătăi, Velenţa 5 bătăi şi

 

Velenţa-Sud 6 bătăi. În turnul de observare, pe timp de zi se arbora un drapel roşu pe direcţia în care a izbucnit incendiul, iar noaptea se aprindea un reflector electric.

 

Nivelul al III-lea, aflat la 40,25 m, are montat pe parapetul balconului mai multe ciocane uriaşe funcţionale, care bat de câte trei ori la fiecare sfert de oră.

 

Nivelul al IV-lea oferă posibilitatea observării în detaliu a obiectivelor turistice din zona centrală a oraşului cu ajutorul unui telescop. Accesul la acest nivel se poate face într-un număr de 5 persoane datorită spaţiului limitat.

Adresa

Piața Unirii 1, Oradea

Preturi

Vizitarea obiectivului turistic se realizează în intervalul orar stabilit, pe bază de bilet de intrare diferenţiat pe număr de persoane, categorii de vârstă sau activităţi cu caracter educativ şi/sau socio-cultural, după următoarele tarife:

 

1. 5 lei / persoană  - cetăţeni români şi/sau străini;

 

2. 3 lei / persoană - elevi, studenţi, pensionari, persoane cu handicap, grupuri organizate mai mari de 10 persoane.

 

3. 1 leu / persoană - participanţii în cadrul acţiunilor desfăşurate în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar sau a altor instituţii sau entităţi non-profit.

 

4. gratuit - pentru copiii cu vârste de până la 7 ani.

 

- cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului  - 1 Iunie

 

- cu ocazia Zilei oraşului Oradea – 12 octombrie

 

Casa de bilete se închide cu 30 de minute înainte de terminarea programului de vizitare.

 

 

Biletul de intrare este valabil întreaga zi.

 

 

Vizitarea obiectivului turistic cu ocazii deosebite se realizează pe bază de tichet special, conform unui tarif de 200 RON – fotografii si filmări profesionale pentru evenimente cu caracter privat, cu respectarea prevederilor pct. 3.2. din Regulament.

Orar

Luni - închis

 

Program de vara

 

între 1 aprilie - 30 octombrie

 

Marţi - Duminică 12.30 - 19.30

 

(ora 19.00 intrarea ultimului grup/persoană)

 

Program de iarna

 

între 1 noiembrie - 30 martie

 

Marţi - Vineri 12.30 - 16.30

(ora 16.00 – intrarea ultimului grup/persoană)

 

Sâmbătă - Duminică 12.30 - 16.30

(ora 16.00 – intrarea ultimului grup/persoană)

 

Obiectivul turistic este închis luni si zilele de sarbatoare - 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, prima şi a doua zi de Rusalii, 15 august, 30 noiembrie, 1 Decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun.

În zilele în care condiţiile meteo sunt nefavorabile (ploi, ninsori), accesul la cota maximă nu este permis din motive de siguranţă.

Contact

Telefon1: 0731-212.284


Telefon2: 0259-408.881


Email: vizitareturn@oradea.ro

Localizare pe harta

Spune-ti opinia!

Campurile semnalate cu * sunt obligatorii.