Situata la baza muntelui Postavaru, in apropierea municipiului resedinta de judet, Brasov, localitatea Poiana Brasov mai este numita si Poiana Soarelui. Aceasta denumire a primit-o datorita pozitie geografice deosebite in care s-a dezvoltat, fiind un loc incarcat de liniste, destinat tuturor categoriilor de turisti.
Altitudinea maxima este de 1020 m deasupra nivelului marii.
Intinzandu-se pe un platou la baza muntelui Postavarul, care face parte din lantul Carpatilor Meridionali, statiunea Poiana Brasov este inconjurata de patru masive montane: Postavarul cu o altitudine maxima de 1.799 m, Piatra Craiului cu o altitudine maxima de 2.238 m, Bucegi cu o altitudine maxima 2.505 m, si Piatra Mare cu o altitudine maxima de 1.848 m.
Prima mentiune documentara a locatiei dateaza din 1427. Statiunea Poiana Brasov a fost fondata in 1895 ca si zona turistica pentru orasul medieval Brasov. In anul 1906 a devenit statiune turistica de schi.
Climatul montan din statiune este o frecventa recomandare pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru stari de epuizare, surmenaj fizic si intelectual, pentru anemii secundare si boli endocrine, pentru boli ale aparatului respirator. De cele mai multe ori, iarna temperatura ajunge la -15oC.
Caile de acces sunt de tipul celor rutiere cat si feroviare.
Din punct de vedere rutier, Poiana Brasov se afla la 12 km de orasul Brasov.
Prin NE-ul statiunii trece drumul national 1 E.
Pe calea ferata nu exista ruta directa, doritorii putand ajunge din orice punct al tarii in Gara C.F.R Brasov de unde sunt legaturi din 30 in 30 de minute spre Statiunea Poiana Brasov.
Poiana Brasov este principal statiune de practicare a sporturilor de iarna din tara. Functioneaza tot timpul anului. Este dotata cu telecabina si telescaun. Situata la sud-vest de Brasov. Altitudine 1030 m. Brasov curse locale de autobus. Climat subalpine cu o temeperatura medie anuala de 5°C; nebulozitate in general crescuta. Ploi de scurta durata, insa frecvente. Stratul de zapada in timpul iernii atinge grosimi de 40-60 cm.
Factori naturali de cura: climat cu effect tonifiant si excitant. Vara radiatiile solare sunt intense si bogate in raze ultraviolet, iar aerul puternic ozonat este lipsit de microbe si alergeni.
Statiunea se recomanda si pentru odihna, vacante si turism.
Sursa: Statiuni de odihna si cura balneara, Editura Publiturism 1976