Situat pe Valea Prahovei, langa trecatoarea cu acelasi nume din Carpatii Meridionali, la altitudinea de 1.060 m, intr-o trecatoare intre Muntenia si Transilvania, localitatea Predeal este orasul situat la cea mai mare altitudine din Romania. Apartinand din punct de vedere administrativ de judetul Brasov, orasul este delimitat de trei masive muntoase: Postavarul, Piatra Mare si Bucegi. De orasul Predeal apartin urmatoarele localitati: Predeal, Paraul Rece, Timisul de Jos, Timisul de Sus. Din perspectiva istorica, Predeal a fost localitate de frontiera cu Imperiul Austro-Ungar, cladirea postului de graniceri existand si astazi.
Climatul este unui specific montan, continental moderat, cu veri racoroase si ierni friguroase, determinand statiunea Predeal sa fie activa din punct de vedere turistic in toate anotimpurile. Orasul Predeal este recomandat atat pentru recreere cat si pentru refacere din convalescenta datorita aerului sau cu umiditate ridicata si nepoluat, pentru tratamentul neuroasteniei, pentru revigorarea organismelor slabite, pentru recuperarea ulterioara suprasolicitarilor fizice sau intelectuale, pentru tratamentul tulburarilor endocrine si a problemelor de crestere a copiilor, dar cu precadere pentru practicarea sporturilor de iarna.
Orasul este traversat de doua drumuri nationale, respectiv DN 1 si DN 73A, dar si de drumul European E 60. Totodata pe raza localitatii trec doua drumuri comunale, respectiv DC 15 (Bulevardul Libertatii) si DC 15A (Strada Trei Brazi). Pe calea ferata Bucuresti - Brasov ( Km 140 ) se poate ajunge direct in oras, prin statia C.F.R. Predeal.
Orasul Predeal este situat in judetul Brasov si este cunoscut ca fiind localitatea amplasata la cea mai mare inaltime din tara noastra si anume 1030 – 1100 de metri. Orasul statiune are o populatie de 4755 de locuitori si o suprafata de 48.4 km patrati, iar prima inregistrare a existentei acestuia in izvoarele istorice ale Romaniei a fost in anul 1705. Aceasta zona a inceput sa fie populata in secolul al XVII-lea datorita asezarii scutelnicilor care apartineau de Manastirea Sinaia. In perioada respectiva a inceput dezvoltarea turismului ce a condus astazi la existenta unui oras cu numeroase atractii turistice si una dintre cele mai populare zone din Romania in care poate fi practicat schiul. In anul 1950, Predealul reprezenta o parte a orasului regional Stalin a carui denumire a fost schimbata, in anul 1960, in Brasov.
Predealul se afla la baza muntilor Bucegi, pe Valea Prahovei, fiind delimitat de masivi importanti precum Postavaru, Piatra Mare, Bucegi, Fetifoi sau Baiului. In prezent, acest oras este format din localitatile Predeal, Paraul Rece, Timisul de Jos si Timisul de Sus. Peisajele si panoramele oferite de etajele montane sunt impresionante, motiv pentru care turistii aleg aceasta destinatie de vacanta. Statiunea Predeal detine un numar foarte mare de locuri de cazare pentru turistii care se pot bucura atat de activitatile pe care statiunea le pune la dispozitie, cat si de frumusetea locului si incarcatura istorica a sa, exprimate prin cultura si arta. Aici turistii pot beneficia si de tratamente impotriva afectiunilor generale ale organismului uman, cu ajutorul apelor obtinute din Izvorul Mineral Campineanu, Izvorul Mineral Valea Rasnovului sau Izvorul Mineral Teascu.
Centru de Informare Turistica
Telefon: 0268 455 330/ Fax: 0268 455 425
Adresa: Str. Intrarea Gării, nr.1
Program:
Luni-Vineri: 8.00 – 16.00
Sambata, Duminica, sărbători legale: 9.00-14.00